Objavljeno

Burning Man: Sex pozitivno mjesto i mjere sigurnosti

Poznat po svojoj otvorenosti i nesputanosti u izražavanju i prakticiranju seksualnosti, Burning Man, eksperimentalan festivalski kamp i privremena zajednica za radikalno samoizražavanje i autonomiju, koji se održava jednom godišnje u pustinjama Nevade, ipak nije lišen kritika na račun sigurnosti i seksualnih prijestupa.

Iako se uistinu radi o rijetkoj oazi za nesputano samoizražavanje i prakticiranje seksualnosti te svojevrsnom utočištu od okova suvremenog društva, baziranom na principima uključenosti, uzajamnosti, dobrovoljnosti, otvorenosti, dijeljenja i tolerancije, iskustva nekih pokazuju kako su se u taj nepatvoreni privremeni raj jednako nesputano nastanili i patrijarhalni uzusi ponašanja.

Da se kultura seksizma i silovanja jednostavno preslikala i u kampu, svjedoči sve veći broj djevojaka koje otvorenije pričaju o seksualnim napadima koje su doživjele.

Nije isključeno da toga nije bilo i prije, međutim sama atmosfera i način života u kampu, mnoge je nagnalo da prešute svoja loša iskustva misleći da je to nešto što se naprosto moralo dogoditi uslijed takve energije i aure kojeg mjesto nosi.

Iako postoje organizacije i službe koje paze na mjere sigurnosti i ukazuju na važnost komuniciranja i pristanka u pogledu seksa, očito je da Black Rock Cityju, mjestu u kojem se održava festival Burning Man, tek predstoji feministička revolucija, kako se navodi na jednom mjestu u tekstu. Ili drugačije rečeno: „Communication is the best lubrication“. [T.N.] BecauseIAmAWoman …

O nekim drugim, pozitivnim aspektima boravka na festivalu Burning Man pisala je nedavno riječka fotografkinja Tinka Kalajdžić Ines o čemu možete čitati ovdje.


Povezano