Objavljeno

Biciklističko-feministički kolektiv širi vidljivost nebijelih žena

Prije gotovo šest godina, lokalna aktivistkinja i glazbenica Xela de la X je u Los Angelesu organizirala prvu noćnu vožnju biciklima nazvanu Luna Ride, koja se od tada provodi u noćima punog mjeseca na ulicama Los Angelesa.

The Ovarian Psycos, kolektiv koji se formirao nedugo nakon prve Luna Ride vožnje, okuplja nebijele žene koje noćnim biciklističkim akcijama ukazuju na to je njihov grad izuzetno neprijateljski nastrojen kako prema ženama drugih boja koža, tako i prema biciklistima i biciklistkinjama.

Od prve Luna Ride vožnje, Ovarian Psycos su organizirale razne biciklističke događaje kroz mnoge ulice Los Angelesa, a jedna od ozloglašenijih vožnji, Clitoral Mass, postala je nacionalni događaj koji se organizira u šest gradova diljem zemlje. Upravo im je ovakva vrsta provokativnih brendiranja osigurala interes javnosti i povećala vidljivost, unatoč tome što nisu svi jednako oduševljeni ovim akcijama. Ipak, članice Ovarian Psycos-a ne uznemiravaju se oko negativnih komentara, već ih interesira jedino promoviranje zdravog načina života i borba protiv rasizma, pretežito u biciklističkim krugovima koji su rezervirani za bijele muškarce.

https://vimeo.com/101188393

Ovarian Psycos su zajednica koja okuplja radničku klasu koja bicikle koristi kao primaran oblik transporta. Bicikli su također ključni u njihovom pokretu, jer su kao žene, a naročito kao nebijele žene, naučene na strah od kretanja u nepoznatim prostorima, na strah od svega što im je nepoznato, a samim im time treba ostati i nedostupno. Koriste bicikle kako bi poručile da se ne boje kročiti na prostore koji su za njih do sada bili zabranjeni i kako na to imaju puno pravo. To je nešto što žele osigurati za mlađe generacije žena koje dolaze na ovaj svijet.

Za sebe kažu kako su se smjestile unutar povijesnog konteksta svojeg porijekla i ostavštine žena koje su se puno prije njih zalagale za njihova prava, a svjesne su svojih mjesta i pozicija unutar svojih zajednica. Rade sa mnogim različitim organizacijama i krugovima ljudi u Los Angelesu i šire, koji su zbilja ustrajni u svojem djelovanju i koji se umrežavaju kako bi se oduprli gentrifikaciji i zaštitili svoje kvartove i svoje zajednice.

Njihovu su priču prepoznale i redateljice Kate Trumbull-LaValle i Joanna Sokolowski, te odlučile napraviti dokumentarni film ‘Ovarian Psycos‘, koji je ovog mjeseca premijerno prikazan na SXSW festivalu u Austinu. GOOD


Povezano