Objavljeno

Amerikanka o iskustvu autostopiranja u Hrvatskoj

Toby Israel, studentica antropologije vratila se u Middlebury (Vermont, SAD) nakon godinu dana izbivanja i avanturističkog putovanja po Aziji i Europi. Putovala je sama, a ideja za autostopiranjem se javila ovog proljeća kada ju je put naveo u Hrvatsku.

„I onda sam se 20. travnja 2013. našla kako hodam od Dubrovnika s komadom papira u ruci na kojemu piše SPLIT. Hodala sam tako sat vremena prema svojoj odredišnoj točki, prijepodnevno sunce mi je pržilo  vrat i ramena, znoj mi je kapao s nosa, a prenatrpane torbe trljale su se o bokove. Puno sam puta čula, kako govore da sam hrabra zbog toga što putujem sama, i to mi je zvučalo kao pretjerivanje, sve do onog trenutka kada sam podigla palac na cesti u Hrvatskoj i kada sam osjetila da činim nešto uistinu odvažno. Dok sam stopirala, otvarala sam se ogromnim mogućnostima i neizvjesnostima, što je bilo istovremeno i uzbudljivo i uznemirujuće.”

Toby tvrdi kako je tijekom putovanja uglavnom imala pozitivna iskustva, ali i jedno posebno negativno. „Kada me je vozač u Hrvatskoj upitao jesam li ikada imala seks s dva muškarca, otvorila sam vrata na prvom crvenom svjetlu i otišla dalje.”

U svom tekstu za Salon.com ističe i nekoliko prednosti koje je imala u nekim situacijama samo zbog činjenice što je žena. “Nikada ne uzimamo autostopere, ali ne želimo da te netko drugi pokupi!”, govorili su mi često.

Doživljaje Toby Israel s jednogodišnjeg putovanja možete čitati na njenom blogu TobyInTheWorld.blogspot.com, a autostoperi(ca)ma preporuča korištenje webstranice Hitchwiki.org, kolaborativnog bloga za autostopiranje i jeftine metode prijevoza.

[A.H.]


Povezano