Objavljeno

Aliaa Elmahdy, gola egipatska prosvjednica

Ayaan Hirsi Ali, kontroverzna somalsko-nizozemska političarka, 2004. godina napisala je scenarij za Submission, kratkometražni film koji govori o podređenosti žena u islamskim društvima, ističući i seksističke stihove iz Kurana.

Tri mjeseca nakon premijere, redatelj filma, Theo van Gogh, ubijen je na ulicama Amsterdama. Na njegovom mrtvom tijelu stajala je, nožem pričvršćena, poruka da će Hirsi Ali biti sljedeća žrtva. Ipak, unatoč rizicima kojima su izložene žene poput nje, stasala je nova generacija aktivistkinja koje se radikalno suprotstavljaju vjerskom ekstremizmu na Bliskom Istoku.

Egipatska ateistica i aktivistkinja Aliaa Elmahdy razbijesnila je Egipćane kada je na Facebooku objavila iskrivljenu verziju muslimanskog poziva na molitvu. Umjesto uobičajenog ‘Allahu Akhbar’ (Bog je velik), stajalo je ‘Žena je velika’.

Elmahdy je 2011. godine postala ozloglašena kao ‘ogoljena pozerica’ kada je na blogu objavila svoju fotografiju na kojoj nosi samo crvene potpetice i samostojeće čarape, kojom je željela prosvjedovati protiv islamističke vlasti i ugnjetavanja žena u Egiptu. Fotografija je izazvala žestoku debatu, a Elmahdy je primila prijetnje smrću, te je na kratko oteta, prije nego li joj je odobren politički azil u Švedskoj.

U prosincu prošle godine, udružila je snage s feminističkom organizacijom Femen i uz pomoć dviju drugih aktivistkinja držala egipatski zastavu, dok joj je na torzu crvenom bojom bilo ispisano ‘Šerijat nije ustav’. Usvajanjem Šerijatskog zakona, smatra Elmahdy, žene bi postale građanima drugog reda.

Njezina pobuna protiv vjere i Kurana izazvala je žestoke reakcije utjecajnih muslimana. Propovjednik Nasser Radwan izjavio je da joj treba suditi za „klevetu vjere i uvredu božanskog bića“, a muslimanski učenjak Mahmoud Muhna nazvao ju je otpadnicom i zahtijevao da joj se sudi.

I dok zapadne medije ogoljenost aktivistkinja iz organizacije Femen samo golica, u muslimanskom svijetu, Elmahdyjina ogoljenost ultimativni je čin hrabre pobune. [Ž.V.] The Daily Beast


Povezano