Objavljeno

4 razloga za prestanak stigmatizacije ženskih tjelesnih dlačica

Ilustracija: Sydney Hass

Velik broj žena odrasta sa stavom da su dlačice na tijelu neprivlačne i odvratne te da ih se zato treba pod svaku cijenu ukloniti sa svakog zamislivog djelića tijela, ne birajući sredstva. Iako je ovaj trend, prisutan otkada je svijeta, uzeo maha prije gotovo sto godina krajnje je vrijeme da se žene prestanu stavljati na stup srama samo zato što su odbacile britvicu i proglasile primirje u ratu protiv ‘smrtnog neprijatelja’.

Svilenkasta koža bez i najmanjeg traga dlačica kao neprikosnoven standard ženske ljepote predugo je nedodirljiva dogma. Od oglasa u Harper’s Bazaaru iz davne 1915. kada je žena glatkih pazuha prouzročila revoluciju i pokrenula lavinu do recentnije neukusne PETA-ine kampanje (izjednačuju nebrijanje s podrškom trgovini krzna!) ovaj neuništiv aspekt ženske ljepote, zbog kojeg nismo štedjele novac, vrijeme ni živce, tek se sada počeo demistificirati.

Bez obzira na to brijete li dlačice ili ne, ova stigma zadaje samo glavobolje. Evo na koji način.

Stvara vrlo ograničen presedan za naše kćeri

Važno je učiti kćeri od malih nogu da stvaraju pozitivnu sliku o svom tijelu. Dati desetogodišnjakinji britvicu u ruke na prvu pojavu dlačica nije rješenje. Treba im pokazati (i na vlastitom primjeru) da su dlačice prirodna stvar i da ih se ne treba sramiti.

Podržava rodnu binarnost

Dlake na tijelu danas su javna i vidljiva oznaka roda osobe pa čak i njihov najmanji nagovještaj na neočekivanim mjestima, ili nedostatak njega, može utjecati na to koliko ženstveno ili muževno netko izgleda.

Mnogi pretpostavljaju da žene koje ne izgledaju u skladu s određenim pretpostavkama o ‘ženskom izgledu’ ne shvaćaju što javnost od njih očekuje, ili pak misle da se radi o neprijateljskoj političkoj izjavi.

Stereotipizira lezbijke

Nije iznenađujuće da lezbijke i biseksualne žene često imaju malo drugačija iskustva s dlačicama nego hetero ili trans žene. Dok stereotip neobrijane lezbijke sigurno ne vrijedi za puno queer žena, mnoge će ipak prije nego hetero žene odlučiti ostaviti dlake na tijelu.

Doprinosi stvaranju društvenih izopćenica

U svijetu u kojem su ženske dlake na tijelu društveno neoprostiv prizor, njihova odsutnost također postaje indikator socijalnog statusa kao „dobri“ zubi ili određen stil odijevanja.

Ovaj fenomen došao je do izražaja u eksperimentu koje je provela prof. Breanne Fahs sa Sveučilišta Arizona. Naime, pozvala je studentice da prestanu brijati noge i pazuhe deset tjedana. Puno žena je bilo zgroženo vlastitim tijelima, dok su mnoge bile izložene homofobiji i ljutnji članova obitelji.

Vrijeme je da se riješimo osjećaja gađenja kojeg osjećamo kad se govori o dlakama na ženskom tijelu. Donosimo par savjeta kako se riješiti predrasuda.

Promijenimo način na koji govorimo o odrastanju

Kada govorimo o pubertetu svakako treba spomenuti da dječacima i djevojčicama rastu dlake na istim mjestima. Osim toga, uklanjanje dlačica za djevojčice nije uvjet, nego opcija.

Propitkujte popularnu kulturu

Popularna kultura na pojavu ženskih dlačica reagira hororom ili humorom. Kao rezultat toga, mnoštvo je šala na račun dlakavih žena. Vrijeme je da se upitamo koliko su one zapravo smiješne.

Pustite ih da rastu

Shvatite ovo kao izazov. Možda ćete odbaciti averziju prema njima i prihvatiti svoj novi izgled.

Educirajte se

Postoji cijeli spektar razloga zašto se žene ne briju: zdravstveni, kulturološki, vjerski, obiteljski (roditeljska zabrana) ili jednostavno osobni izbor. Nastojte uzeti u obzir te razloge i shvatiti zašto osuda drugih na temelju njihovog izbora nije prihvatljiva.

Kako biste se borili protiv stigmatizacije ženskih dlačica nije potrebno da bacite u smeće britvicu ili vosak. Ali, ako ste se ikada lecnuli na prizor ženskih dlakavih nogu ili pazuha, vrijeme je da se zapitate zašto vam je to tako uvredljivo, nedopustivo ili neprivlačno.

Ovdje nije riječ o dva suprotna tabora, no činjenica je da žene koje se briju, čak i nesvjesno, doprinose stigmatizaciji onih koje to ne rade, a taj problem mora postati dio prošlosti. Everyday Feminism


Povezano