Objavljeno

Ženska mreža Hrvatske od Vlade zatražila kažnjavanje muškaraca koji prodaju i kupuju žene

Ženska mreža Hrvatske jučer je od Vlade Republike Hrvatske zatražila da po uzoru na Francusku koja je ovih dana usvojila nordijski model zakona o prostituciji, promjeni pristup, politiku i zakone o prostituciji u Hrvatskoj.

Nordijski model koji je na snazi u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, a odnedavno i u Francuskoj odnosi se na kažnjavanje makroa i muškaraca koji plaćaju žene u prostituciji, umjesto da se za seksualnu eksploataciju kažnjavaju žene, kao što je to trenutni slučaj i u Hrvatskoj.

Ženska mreža Hrvatske navela je kako je u demokratskom društvu nužno iskorijeniti prostituciju, a prvi korak ka tome je potpuno odbacivanje ideje da su žene roba kojom se može trgovati i seksualno ju iskorištavati. Takav tretman žena predstavlja ozbiljan društveni problem koji ne šteti samo ženama u prostituciji već svim ženama u društvu.

U Hrvatskoj je prostitucija regulirana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1977. koji kažnjava najranjivije u prostituciji, predominantno žene, što ukazuje na činjenicu da država za prostituciju prvenstveno krivi žene koje se bave prostitucijom, a nimalo se ne zamara problemom muškaraca koji se bave preprodajom i kupovinom ženskog tijela.

Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova održanoj 5. veljače 2013. godine zaključeno je kako je zbog promjena u društvenim odnosima, zahtjevima struke i promjena nastalih donošenjem Prekršajnog i niza drugih zakona nužno pristupiti izradi novog zakona, ali je do današnjeg dana taj zakon ostao na dnu liste dnevnog reda Sabora.

U zadnjoj raspravi o prijedlogu zakona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izjavila je da bi se u potpunosti trebao primijeniti tzv. nordijski model i naglasila da prostitucija predstavlja eksploataciju i nasilje nad ženama.

ŽMH zagovara taj model zakona o prostituciji već 15 godina, a njegova puna primjena zahtjeva brisanje članka 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i reguliranje prostitucije tako da se kroz kazneno zakonodavstvo dekriminaliziraju osobe u prostituciji i kažnjavaju kupci, stoji u priopćenju.

Ženska mreža Hrvatske traži od Republike Hrvatske da stane na stranu žena, nudeći im zaštitu i programe financijske i psihosocijalne podrške za izlazak iz prostitucije, a ne kažnjavanje!

Povezano