Objavljeno

#ženeBiH u rekordnom roku prikupile traženi iznos za izdavanje knjige

Crowdfunding kampanja za knjigu #ŽeneBiH lansirana je noćas i već je uspjela prikupiti više od 200% traženog iznosa!

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Projekt #ženeBiH nastao je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), a vode ga Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

“U sklopu projekta, Mjesec ženske historije obilježile smo tako što smo svakog dana marta na društvenim mrežama dijelile vizuale i kratke biografije o značajnim bh. ženama koje su dale veliki doprinos rodnoj jednakosti i ženskim pravima. Feminističke heroine koje su mijenjale historiju BiH svakodnevno padaju u zaborav. Njihova imena nemoguće je pronaći u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena ne nose ni gradski trgovi ni ulice,” objašnjavaju autorice.

Nakon završetka ove mini kampanje u martu, projekt su odlučile proširiti izdavanjem knjige #ženeBiH. Knjiga će sadržavati biografije i ilustracije 50 bh. žena koje su kroz povijest Bosne i Hercegovine razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Žene koje su mijenjale historiju BiH svakodnevno padaju u zaborav. Svjedočimo tome da je njihova imena nemoguće pronaći u školskim udžbenicima. Dokazi o njihovom postojanju gube se u savremenoj kulturi, a po njima su rijetko nazvani gradski trgovi, škole ili ulice. Mi želimo ispričati njihove priče, pokazati njihova lica i prisjetiti se njihovih postiguća. Podrškom knjizi #ŽeneBiH doprinosite oživljavanju naslijeđa ovih žena, kao i povećanju njihove vidljivosti,” kazale su Amila, Masha i Hatidža.

Kampanju možete podržati ovdje.

Ovom prilikom također želimo najaviti da će #ženeBiH gostovati na ovogodišnjem Vox Feminae Festivalu, čiji će program biti objavljen uskoro!


Povezano