Objavljeno

Žene u arhitekturi

Centar za arhitekturu Beograd pokrenuo je akciju Žene u arhitekturi s namjerom da se ovom, globalno vrlo aktualnom temom, pozabavi na lokalnom nivou.

Akciju započinju s nizom tekstova koji će tijekom rujna biti objavljeni na njihovoj stranici www.cab.rs, a u kojima će predstaviti značajne dame tamošnje suvremene i povijesne arhitektonske scene. Akciju potom planiraju proširiti, te organizirati niz događaja u suradnji s drugim institucijama i njihovim partnerima.

Arhitektice u Srbiji aktivne su od početka 20. stoljeća, a neke od njih, ponekad i iz sjene, ostavile su značajan i vidljiv trag u tamošnjoj izgrađenoj sredini. Od Jelisavete Načić, preko arhitekata modernističkog pokreta, do uspješnih arhitekata i urbanista u suvremenoj praksi, žene su uspjele svojim djelovanjem obilježiti gotovo svaku fazu razvoja srpske arhitekture.

Bez obzira na današnju ravnopravnost u arhitekturi, kao i u drugim profesijama, ostaje činjenica da su žene u tu profesiju ušle i u njoj dobile priznanje značajno kasnije od muškaraca, kao da i dalje ne poznajemo dobro rad i djelo žena iz arhitektonske povijesti.

Stoga, Centar za arhitekturu Beograd želi doprinijeti razgovoru o ženama i ženskom utjecaju u arhitekturi kroz osvrt na lokalnu arhitektonsku povijest i suvremenu praksu.

Tijekom pet tjedana CAB će kroz niz tekstova predstaviti neke od žena iz tamošnje arhitektonske povijesti i suvremene prakse. U pokušaju da nađu odgovore na pitanja poput toga postoji li ženski princip u arhitekturi i što čini posebnim ženski doprinos arhitekturi, nadaju se skrenuti pažnju na bogato djelovanje i značajan doprinos, samostalan i timski, žena arhitekata u njihovim gradovima i izgrađenoj sredini. Vizukultura.hr…


Povezano