Objavljeno

Muškarci su poduzetnici, za žene je mikrofinanciranje

TED, neprofitna organizacija koja “širi ideje vrijedne širenja”, donosi TEDxWomen event pod vodstvom novinarke Gayle Tzemach Lemmon (na slici) koja se bavila temom i problematikom žena poduzetnica.

“Ne ulažemo u žrtve, ulažemo u one koji opstaju. Na značajne i manje značajne načine priča o žrtvi oblikuje način na koji vidimo žene. Ne računamo ono što ne vidimo. I ne ulažemo u ono što nam je nevidljivo. No ovo je lice otpornosti”, smatra Gayle.

Žene upravljaju raznim tvrtkama: od kućnog biznisa do velikih tvornica, no ipak ih se ne smatra opcijom za ključ ekonomskog razvoja. Lemmon diljem svijeta prati one žene koje su uspjele u najtežim poslovnim okruženjima, pa i za vrijeme rata.

Godine 2005. otišla je u Afganistan kako bi radila na članku za Financial Times. Ondje je upoznala Kamilu, mladu ženu koja joj je rekla da je odbila posao u međunarodnoj zajednici na kojemu bi zarađivala gotovo 2.000 $ mjesečno, astronomski iznos za te prilike, jer je željela pokrenuti svoj sljedeći posao, savjetovalište za poduzetnike za poučavanje poslovnim vještinama muškaraca i žena u cijelom Afganistanu.

Pokretanje poduzeća bilo je ključno za budućnost njezine zemlje. Zato što će, dugo nakon što međunarodna poduzeća odu, poduzetništvo održati njezinu državu mirnom i sigurnom. Rekla je da je poduzetništvo čak važnije za žene jer zarada osigurava poštovanje, a novac je moć za žene.

Nedugo zatim, Gayle je otišla u Bosnu i upoznala Narcisu Kavazovic koja je u tom trenutku otvarala novu tvornicu na bivšim linijama fronte u Sarajevu. Započela je svoj posao u napuštenoj garaži u kojoj je šivala plahte i jastučnice te ih odnosila na tržnice po gradu da bi mogla uzdržavati 12 ili 13 članova obitelji koji su računali na nju da bi preživjeli. Tada je imala 20 zaposlenika, većinom žene, koje su slale svoje sinove i kćeri u školu. Ona je bila tek početak, Gayle je u Bosni upoznala žene koje su vodile tvrtke s eteričnim uljima, vinarije, pa i najveću oglašivačku agenciju u zemlji.

Kad vidite riječ “mikrofinanciranje”, što vam pada na pamet? Većina kaže žene. A kad vidite riječ “poduzetnik”, većina se sjeti muškaraca. Zašto je to tako? Jer ciljamo nisko i mislimo na malo, kad se radi o ženama. Mikrofinanciranje je iznimno snažno sredstvo koje vodi do neovisnosti i samopoštovanja, no treba se maknuti iz okvira mikronade i mikroambicija za žene jer one same se nadaju nečemu mnogo većemu. Žele zamijeniti “mikro” s etiketom “srednje” i “više”. Na brojnim mjestima već su to učinile. U Americi žene koje posjeduju tvrtke stvorit će pet i pol milijuna novih radnih mjesta do 2018. U Južnoj Koreji i Indoneziji žene posjeduju gotovo pola milijuna tvrtki. U Kini žene vode 20 posto svih malih poduzeća. U zemljama u razvoju taj se broj kreće između 40 i 50 posto.”

Gotovo svuda kamo sam otišla upoznala sam nevjerojatno zanimljive poduzetnice koje traže pristup financiranju, pristup tržištima i uspostavljene poslovne mreže. Često ih se zanemaruje jer im je teže pomoći. Znatno je rizičnije pozajmiti 50.000 dolara nego 500 dolara. Kao što je Svjetska banka nedavno upozorila, žene su se našle u klopci produktivnosti. Žene s malim poduzećima ne mogu dobiti kapital potreban za širenje, a one u mikropoduzećima ne mogu prerasti tu razinu. Žene ne mogu više istovremeno činiti polovicu stanovništva i posebnu interesnu skupinu.

Žene u mojoj obitelji nisu iznimke. Žene u ovoj prostoriji i gledateljice u L.A.-u i diljem svijeta nisu iznimke. Mi nismo posebna interesna skupina. Mi smo većina. Predugo smo se podcjenjivale i dopuštale drugima da nas podcjenjuju. Vrijeme je da počnemo ciljati više što se tiče žena, ulagati više i koristiti svoj novac da bismo pomogli ženama diljem svijeta.

Možemo uvesti promjene, uvesti promjene ne samo za žene, već za svjetsku ekonomiju koja očajnički treba njihov doprinos. Zajedno se možemo uvjeriti da takozvane iznimke počinju prevladavati. Kada promijenimo način na koji vidimo same sebe, ostali će se priključiti. Vrijeme je da svi mi počnemo ciljati više”, smatra Gayle.


Povezano