Objavljeno

Umjetničkom intervencijom u javni prostor Boškovićeve ulice finaliziran projekt ‘Women on Women’

Posljednje dvije godine u partnerstvu s udrugama Mesto Žensk (Slovenija), Tiiit. Inc. (Makedonija) i Outlandish Theatre Platform (Irska), udruga K-zona (Hrvatska) provodila je projekt ‘Women on Women’.

Kroz te dvije godine brojne postojeće projekte podigle smo na novu razinu te realizirale neke nove ideje koje smo dugo kuhale, a sve s ciljem podizanja vidljivosti i svijesti o doprinosu strašnih žena u društvu. Pandemija koronavirusa projekt je “zakačila” u samom startu, ali to nas nije obeshrabrilo u tome da vam donesemo programe i aktivnosti kojih ćemo se rado sjećati, i od kojih ćemo brojne nakon kraja ove 2021. godine razvijati dalje.

Fierce Women WoW nagrada svakako je bila najvidljivija aktivnost te nas neizmjerno veseli što smo se kroz posljednje dvije godine, zahvaljujući vašim nominacijama, upoznale s preko stotinu iznimnih žena koje svakodnevno svojim djelovanjem doprinose smanjenju rodnih stereotipa i rodnog jaza u svojim industrijama, te su prave borkinje za pravdu. U 2020. bile su to Branka Bakšić Mitić, Tatjana Bračanov, Nora Krstulović, Maja Mamula ispred Ženske sobe, Dana Budisavljević; a u 2021. Maja Sever, Monika Herceg, Antonija Petričušić, Zrinka Bojanić i Zagrebačko psihološko društvo.

Koje će se žene u 2022. priključiti dosadašnjim dobitnicama nagrade?Pomozite nam odlučiti svojim prijedlozima strašnih žena koje su dale svoj doprinos za društvenu pravdu na ovom linkuzaključno do 12. siječnja.

Dobitnice Fierce Women WoW nagrade 2021. – Zagrebačko psihološko društvo, Maja Sever, Zrinka Bojanić, Monika Herceg, Antonija Petričušić.

Posebno smo ponosne na naš vodič posvećen ženskom naslijeđu u javnom prostoru – ‘Putevima strašnih žena’ kojeg je za izdavanje uredila Tihana Bertek. Kao svojevrsni vodič kroz žensku povijest Hrvatske, publikacija mapira u povijesti uglavnom nevidljiva i neprepoznata ženska postignuća i nasljeđe, pridonoseći stvaranju ravnopravnije i potpunije slike prošlosti i sadašnjosti. Dok čekate njegovo drugo izdanje, kojeg vam spremamo u prvoj polovici 2022., podsjećamo vas na kratki film nastao na ovogodišnjoj radionici animacije pod vodstvom Matee Kovač i Katrin Novaković, a na temelju istraživačkih resursa za samu publikaciju koje su dostupni online

U okviru projekta kreirana je i ekspanzija društvene igre Fierce Women WoW Cards, koja donosi 30 karata strašnih žena iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Irske, poput Diane Budisavljević, Zofke Kveder, Rose Plaveve i Maud Delap. Inspirativne priče žena uključenih u WoW Cards špil u jedinstvena umjetnička djela pretočilo je 15 strašnih umjetnika/ca izabranih na natječaju na koji se prijavilo više od 300 osoba iz čitave Europe.

Fierce Women WoW deck.

Kako bismo pak svakome od vas omogućili da kreirate vlastitu Fierce Women kartu žene koju vi smatrate izuzetnom, bilo da se radi o nekoj vama bliskoj osobi ili o povijesnoj ličnosti koja vas inspirira, osmislili smo online alat koji vam omogućuje upravo to – Make your own Fierce Woman card.

Na temelju igre, razvijena je i edukativna Fierce Women aplikacija (na engleskom, hrvatskom i slovenskom jeziku) u okviru koje, kroz kviz možete testirati svoje znanje sa strašnim ženama, ali i naučiti nešto novo. Također, tu su i edukativne aktivnosti posebno osmišljene za korištenje u školama i na edukativnim radionicama, koje svakako preporučujemo pedagozima, učiteljima i profesorima, koji na pristupačan način temu ravnopravnosti spolova i ženske povijesti žele približiti mladima. Edukativni paket na hrvatskom i engleskom jeziku možete preuzeti ovdje, a dodatne aktivnosti na slovenskom jeziku dostupne su ovdje.

Vox Feminae Festival u svoja je posljednja dva izdanja postao bogatiji za WoW program tematski vezan za žensko naslijeđe i svakodnevno življeno iskustvo, u koji smo uključili brojne domaće i inozemne suradnice. Među njima, još jednom vam skrećemo pozornost na dva izvrsna online predavanja: ‘Strašne žene (n)i SF’ Milene Benini i Mihaele Marije Perković, te Leonide Kovač o velikoj hrvatskoj likovnoj umjetnici Editi Schubert

Projektne aktivnosti završile smo uz umjetničku intervenciju u javnom prostoru – Boškovićevoj ulici, gdje smo na pročelje poslovnog prostora otisnule dvije domaće strašne žene: Giuseppinu Martinuzzi i Nastu Rojc. Držite Boškovićevu na oku, jer vas u idućoj godini na toj lokaciji od strane našeg Fierce Women tima očekuje novi mali poduzetnički hub za promociju društveno-odgovornih poslovnih i kreativnih ideja i proizvoda.

Ovim putem zahvaljujemo i našoj WoW grupi na sudjelovanju u aktivnostima i savjetovanju za vrijeme projekta: Evi Badanjak, Nini Đurđević, Nataši Zlatović, Ivani Pešut, Jordi Ilić i Pauli Skelin.


Projekt ‘Women on Women’ zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj, Tiiit Inc. u Makedoniji te Outlandish Theatre Platform u Irskoj. Aktivnosti sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura nova.

Fotografije: Nina Đurđević

Povezano