Objavljeno

Zastupnici pred Saborom potpisuju GONG-ovu ‘raspusnicu’

GONG ispred zgrade Hrvatskog sabora dijeli letke kojima poziva na njegovo raspuštanje, i to radi pomoću tzv. ‘raspusnica’. Svaki pokušaj preslagivanja vladajuće većine samo će produljiti agoniju i politički kaos, smatraju.

Raspusnice su zapravo vrsta formulara u koje zastupnik treba samo upisati svoje ime i time potpisati izjavu da se zalaže za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Jedan od ponuđenih odgovora je da je to “good good good za sve hrvatske građevine”.

 

GONG-ova Marina Škrabalo izjavila je za N1 kako GONG ne prihvaća argument vladajućih da bi novi izbori koštali Hrvatsku milijarde eura iz europskih fondova. Novac za izbore je minoran u odnosu devet mjeseci potrošenih na paralizu vlasti, ideološke razmirice i nedonošenje odluka donose Hrvatskoj. GONG je, kazala je, u Strasbourgu ovih dana sudjelovao na konferenciji o Hrvatskoj, odnosno činjenici da se s ovom vlasti približava neliberalnom modelu Poljske i Mađarske.

GONG traži preuzimanje političke odgovornosti činom samoraspuštanja Hrvatskog sabora, a od Predsjednice RH da izvanredne parlamentarne izbore raspiše najkasnije za 17. srpnja 2016. godine.

Smatraju da niti jednoj političkoj opciji ne odgovaraju izbori u tako kratkom roku, ali i da građani više nemaju vremena čekati, pogotovo nakon izbora članova Ustavnog suda, čime su se stekli institucionalni uvjeti za provedbu izbora.

Izvanredne parlamentarne izbore GONG traži jer je aktualna vladajuća garnitura u posljednjih šest mjeseci dokazala da nije u stanju upravljati državom.

“Agoniju neupravljanja koja traje od siječnja obilježili su kaotični i jalovi procesi odlučivanja i kadroviranja. Od samog početka bilo je jasno da je riječ o političkom eksperimentu koji nije imao značajne šanse za uspjeh, što se vrlo brzo i pokazalo, a kulminiralo uzajamnim ‘otkazima’ među nositeljima vlasti“, naveli su na konferenciji krajem prošloga tjedna.

Svaki pokušaj preslagivanja vladajuće većine samo će produljiti agoniju i politički kaos, smatraju oni, a svi oni koji misle da se izbori mogu odgađati za jesen, moraju shvatiti da “Hrvatska nema vremena za ljetovanje”.

“Stranke imaju odgovornost građanima u kratkoj kampanji predstaviti programe, ciljeve i proračunske projekcije i prepustiti im da na izborima daju političku ocjenu njihovog dosadašnjeg djelovanja. Samoraspuštanje Sabora i raspisivanje izbora bez odgode GONG smatra najučinkovitijim i najpravednijim načinom rješavanja političke krize. Dosta je bilo!”, poručili su. N1


Povezano