Objavljeno

Zaposlenim majkama 4.000 kuna porodiljne naknade 6 mjeseci

Nakon što je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijlne politike Nada Murganić najavila da nova HDZ-ova vlada odustaje od namjere dodjeljivanja 1.000 eura naknade za svako novorođenče, pri čemu je naglasila i da je sklonija uvođenju kontinuiranih mjera, poput povećanja roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci, danas je potvrđeno da će se u drugom dijelu sljedeće godine porodiljne naknade za zaposlene znantno povećati.

Upitana pred početak sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4.000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju, te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva, prenosi N1.

“U okviru tih odobrenih sredstava, za koje vjerujemo da će i po usvajanju državnog proračuna za 2017. ostati takva kakva jesu, radimo izračun s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji ima najtočnije podatke o broju porodiljnih naknada koje se koriste”, kazala je Murganić.

Tako bi prema njezinim najavama Vlada najkasnije s 1. srpnja 2017., kada Zakon o porodiljnim naknadama prođe svoje izmjene vezano za roditeljske i porodiljne naknade, išla na njihovo povećanje.

Povećanje će, rekla je, biti značajno s obzirom na sadašnje iznose “koji su zaista skromni”. Najavila je da će detalji biti razrađeni u zakonu i nije željela otkriti preciznije cifre, ali je rekla kako je iznos “koji se vrti u javnosti dosta realan”.

Današnji Jutarnji list je objavio neslužbenu informaciju iz Vlade da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2.660 kuna povećati na najviše 4.000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje sa sadašnjih 1.663 kune na 2.328 kuna tijekom cijele godine dopusta.

“Riječ je o mjeri koja se radi na državnoj razini, a da li i koje općine i gradovi će imati nekakve dodatne stimulacije, to je na lokalnoj razini, i njihove su to odluke koje svakako podržavam”, rekla je novinarima ministrica Murganić.

Objasnila je i kako je to mjera koja dolazi tek u drugoj polovici 2017. jer zakonski prijedlog mora proći javnu raspravu.


Povezano