Objavljeno

Zagađenje zraka negativno utječe na cjelokupni organizam

Foto: SD pictures, Pixabay

Prema najnovijim istraživanjima, zagađenje zraka oštećuje svaki organ i svaku stanicu u ljudskom tijelu. Istraživanje je precizno prikazalo štetu na svakom organu, bilo da je riječ o problemima s jetrom, dijabetesu, demenciji ili neplodnosti. Oštećenja su uzrokovana upalama koji izazivaju zagađivači, odnosno ultra sitne čestice koje ulaze u krvotok.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preko 90% svjetske populacije udiše toksični zrak. S obzirom na 8,8 milijuna smrti svake godine, zagađenje zraka ubija više ljudi nego duhanski dim.

“Zagađeni zrak nam ugrožava zdravlje akutno i kronično, potencijalno pograđajući svaki organ u tijelu,” zaključili su znanstvenici Foruma Međunarodnih respiratornih društava u dva objavljena članka.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je zagađanje zraka “tihim ubojicom” budući da se njegov utjecaj često ne pripisuje toksičnom zraku.

Štetni efekti zagađenog zraka počinju prilikom udisanja. Rezultati su problemi s disanjem, od astme do karcinoma pluća. Štetu trpi i srce u obliku povećanog rizika od infarkta budući da se arterija sužavaju, a mišići slabe. Malene čestice koje udisanjem unesemo u organizam direktno dosežu svaki organ u tijelu.

Moždani udari, demencija i smanjena inteligencija rezultat su utjecaja zagađenog zraka na mozak. Vjeruje se i da je i loš san jedna od posljedica.

Sljede organi smješteni u trbušnu šupljinu. Jedan od njih je jetra čija je uloga uklanjanje toksina iz tijela. Sindrom iritabilnog crijeva, kao i karcinomi mjehura i želuca također su među posljedicama udisanja lošeg zraka.

Pogođena je i koža kao naš najveći organ, a oštećenje se prvenstveno očituje u obliku preranog starenja kože. Isto tako, kosti postaju lomljivije.

Veoma je jak i utjecaj na reproduktivno zdravlje – plodnost je smanjena, a broj spontanih pobačaja se povećava pod utjecajem zagađenja zraka. Uočen je i utjecaj na nisku kilažu kod novorođenčadi.

Djeca su posebno ranjiva skupina budući da su njihova tijela još uvijek u razvoju, a povećava se rizik od dječje pretilosti, leukemije i problema s mentalnim zdravljem.

Voditelj navedenih istraživanja, prof. Dean Schraufnagel sa Sveučilišta Illinois, smatra da dovoljno liječnika nije svjesno opasnosti koje sa sobom nosi zagađeni zrak.

“Neki ne znaju da zagađenje zraka utječe organe za koje su se specijalizirali. Ali pogađa i njih i oni moraju obratiti pozornost na to,” izjavio je. “Trebaju educirati svoje pacijente i trebaju otvoreno progovoriti o tome.” [K.D.] The Guardian…


Povezano