Objavljeno

Zabrana pobačaja u Južnoj Koreji proglašena neustavnom

U Južnoj Koreji donesena je povijesna sudska odluka prema kojoj je zabrana pobačaja proglašena neustavnom. Ustavni sud naložio je da se aktualni zakon o pobačaju mora izmijeniti do kraja 2020. godine.

Pobačaj je u toj zemlji zabranjen od 1953. godine, a žene koje su obavile pobačaj mogle su biti kažnjene zatvorskom ili novčanom kaznom. Izuzetak su bile trudnoće do kojih je došlo zbog silovanja, incesta ili ako je trudnoća predstavljala opasnost za njihovo zdravlje.

Južna Koreja jedna je od tek nekoliko razvijenih zemalja u kojima se kriminalizira pobačaj. U izmjene zakona krenulo se nakon poticaja liječnice koja je rekla da zabrana pobačaja ugrožava žene i ograničava njihova prava.

Unatoč zabrani, pobačaj je u Južnoj Koreji dostupan. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je svaka peta žena koja je ostala trudna imala pobačaj, a samo 1% njih podlijegalo je zakonskim izuzecima.

Procjenjuje se da je u 2017. godini u Južnoj Koreji obavljeno 50.000 pobačaja, dok je 2010. obavljeno 169.000 pobačaja. Pad pobačaja pripisuje se široko dostupnoj kontracepciji i boljem razumijevanju planiranja obitelji. Dnevnik.hr


Povezano