Objavljeno

X. Tabor FF: Otvorenje u Taboru, ostatak u Kumrovcu

Na bogatom rođendanskom programu ovogodišnjeg 10. Tabor Film Festivala, koji će se održati od 8. do 14. srpnja, naći će se ukupno 100 filmova u četiri programa domaće i šest međunarodne konkurencije.

U domaćoj konkurenciji bit će prikazana i Prva dama Dubrave, film mlade redateljice Barbare Vekarić o reperici Amri koja nakon odlaska roditelja u Bosnu ostaje sama s mlađom sestrom, gnjavataricom Dinom te film Točkica na nosu, redatelja Filipa Mojzeša u kojem se “ona i on sreću u noćnom klubu, povijest njihova odnosa je nejasna, a budućnost neizvjesna…”

U šest programa međunarodne konkurencije naći će se 67 filmskih naslova iz ukupno 30 država, među kojima svakako vrijedi istaknuti Tram, pobjednički film ovogodišnjeg Annecya, najznačajnijeg festivala animacije, zatim kosovski film Povratak koji je ove godine bio u konkurenciji Sundance film festivala, norveški Tube Atlanic koji je bio nomiran za Oscara, eksperimentalni dokumetarac Strokkur vrlo perspektivnog portugalskog redatelja Joao Salaviza koji je za svoj film Arena dobio Zlatnu palmu u Cannesu, a među filmovima Europske Filmske Akademije naći će se i The Wholly Family proslavljenog britanskog redatelja Terry Gilliama.

U popratnom filmskom programu posjetitelje i posjetiteljice očekuju projekcije filmova sa festivala iz Gruzije, Francuske i Japana te kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije. Zemlja partner ove godine je Poljska, stoga će se moći pogledati program poljskih filmova od 2007. – 2012. te filmski program uglednog poljskog profesora i redatelja Hieronima Neumanna koji će ujedno održati i masterclass na temu animacije. Za one najmlađe filmofile prikazivat će se projekcije filmova s KIKI Tabora, prvog međunarodnog festival dječjeg filma održanog u sklopu Tabor Film Festivala.

O pobjedniku ovogodišnjeg jubilarnog Tabora odlučit će šesteročlani žiri kojeg čine priznati svijetski filmski umjetnici/ice, scenaristi/ice i direktori/ice filmskih festivala: Hieronim Neumann (Poljska), Irena Krčelić (Hrvatska), Juraj Lerotić (Hrvatska), Tomek Gestwicki (Poljska), Robert – Jean Lacombe (Švicarska) i Miha Knific (Slovenija).

Uz večernje projekcije filmova, zanimljiv glazbeni program, posjetitelji će moći razgledati kulturne i prirodne ljepota Zagorja – Arhitektonski park i Staro selo u Kumrovcu, Muzej Hrvatskog zagorja, te besplatno kampirati i uživati u kupanju na rijeci Sutli i u Tuheljskim Toplicama te još mogo toga. Više informacija o izletima, iznajmljivanju bicikli, besplatnom kampu za posjetitelje, smještaju i ostalom možete pronaći na službenim stranicama Festivala. H-alter


Povezano