Objavljeno

U Zagrebu održana radionica Operi seksizam vol.2

U okviru projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost‘ kojeg u suradnji s Udrugom Zora provodi Prostor rodne i medijske kulture K-zona, u subotu 2. srpnja u Pogonu Mislavova u Zagrebu održana je jednodnevna intenzivna radionica medijske pismenosti na kojoj su edukatorice prisutne upoznale s radom portala Voxfeminae.net te ih uvele u osnove rodno osviještenog novinarstva.

Radionica je obuhvatila ukupno tri tematska predavanja pod nazivom ‘Rodna ravnopravnost i mediji’, ‘Građansko novinarstvo’ te ‘Fotografija i video’, a na njoj je sudjelovalo trinaest učenika/ca, studenata/ica i mladih s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Na uvodnom dijelu predavanju ‘Rodna ravnopravnost i mediji’ polaznici/e radionice su kroz primjere dobre i loše prakse upoznati/e s osnovama rodno osviještenog novinarstva, kao i s funkcioniranjem portala operiseksizam.voxfeminae.net na kojemu će kroz sustav za upravljanjem sadržajem (CMS) WordPress same/i objavljivati svoje tekstove kako bi im edukatorice mogle naknadno komentirati tekstove i time im pomoći pri razvijanju novinarskih vještina.

U drugom dijelu ove tematske cjeline polaznici/e su s edukatoricama prošli/e kroz primjere dobrih i loših vijesti, pravila pisanja vijesti te se okušali/e u ulozi urednika/ca gdje su ispravljali/e gramatičke, pravopisne i konceptualne pogreške.

Poslijednji dio edukacije obuhvatio je predavanje ‘Fotografija i video’ u sklopu kojega su polaznici/e upućeni/e u osnove video novinarstva i tehnički aspekt snimanja intervjua, anketa i videoblogova. Nakon predavanja i odgledanih primjera dobrog i lošeg video novinarstva, polaznici/e su se uz minimalnu asistenciju edukatorica sami/e okušali/e u ulozi novinara/ki i snimatelja/ica te su snimili/e kratke intervjue koje su kasnije zajednički pregledali/e  kako bi dobili/e bolji uvid u tehničke i novinarske greške, ali i pozitivne aspekte svojih video uradaka.

Predviđeno je da polaznici i polaznici/e radionica u sklopu projekta uz pomoć edukatorica napišu po deset tekstova (najava, natječaj, vijest, intervju, autorski tekst) koje će sami/e unijeti  i objaviti na internetu, odnosno na web stranici operiseksizam.voxfeminae.net.

PROVEDBOM EDUKATIVNOG I VOLONTERSKOG PROJEKTA ‘AKTIVNI MLADI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST’, MLADE SE OSOBE KROZ PRIZMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI  POTIČE NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U DRUŠTVU, OSIGURAVAJUĆI ISTOVREMENO ALATE KOJE MOGU PRIMJENITI I U DRUGIM SEGMENTIMA ŽIVOTA.

Projekt „Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost“ financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih s 90.000 kuna. Sadržaj ovog projekta u isključivoj je odgovornosti udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona i Zora ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva socijalne politike i mladih.


Povezano