Objavljeno

U fokusu: Menstruacija i alternativni proizvodi

U zagrebačkom kinu Europa u četvrtak 10. ožujka u 19 sati Udruga RODA i i Mooncup organiziraju besplatnu projekciju odličnog dokumentarnog filma ‘Mjesec u tebi’ (Službena stranica | FB) slovačke redateljice Diane Fabiánove. Nakon projekcije filma, koji je prošle jeseni u čak četiri termina bio prikazan na Zagreb film festivalu, slijediti će rasprava o dojmovima i iskustvima gledateljica/gledatelja te o kulturološkom poimanju menstrualnog ciklusa i njegove simbolike s posebnim naglaskom na to kako suvremeni način života i industrijalizirano društvo uvjetuju izbor proizvoda za intimnu higijenu.

Čini se da je gostovanje Diane Fabiánove, sa kojom svakako pogledajte naš video intervju, ipak urodilo plodom i pokrenulo promišljanja  vlastitog iskustva mjesečnice kod Hrvatica.

Nedavno je tako u Zagrebu gostovala Miranda Grey, autorica knjige Crveni mjesec, te je vodila prigodnu radionicu 5. ožujka. Pozdravljamo i inače izdanja Planetopije, samo činjenica da je ta radionica koštala preko 1000kn govori da se ipak radi o pomalo nerealnim, da ne kažemo elitističkim projektima za našu svakodnevicu. Puno nam se zato učinila zgodnija radionica 20. veljače, kada su domaće snage, Zvonka Tomasević i Ivana Medvedec iz Oaze osmislile i za za 200kn omogućile pohađanje radionice Mjesec u meni.

Također, pozdravljamo dolazak Mooncupa na naše tržište preko tvrtke Mikroedra, samo opet smatramo da omjer uloženog i dobijenog nije najoptimalniji, pa mi koristimo MeLuna inačice, koje su pristupačnije.

Udruga RODA vas poziva da ispunite i anketu o vašim iskustvima mjesečnice, a ovom projekcijom promovirati će i svoje platnene menstrualne uloške. Osim što su rađeni od ekoloških tkanina te su zato potpuno zdravi i sigurni, oni se unutar Rodina socijalnog poduzetništva šivaju u Zaštitnoj radionici u Varaždinu koja zapošljava osobe s invaliditetom. [G.I.]


Povezano