Objavljeno

Tim predstavio team: Karamarko i Petrov potpredsjednici, 3 resora ministricama

Mandatar Tihomir Orešković objavio je u imena kandidata za potpredsjednike Vlade i ministre/ice, za koje će u petak zatražiti potvrdu Sabora, a na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Sheraton izjavio je kako je to “Tim’s team” koji čine kvalitetni ljudi iz biznisa, akademske zajednice i javnog sektora.

Novinarima/kama je prije konferencije podijeljen popis budućih ministara, među kojima nije bilo ime čelnog čovjeka Ministarstva unutarnjih poslova, no objašnjeno je kako je riječ o previdu, a taj će resor voditi kandidat Mosta Vlaho Orepić.

Orešković je kazao kako je u posljednjih 10-15 dana razgovarao s najmanje 60 kandidata/kinja, vrlo kvalitetnih ljudi, kojima je zahvalio na potpori i idejama koje će, kaže, upotrijebiti kao premijer. Građanima je zahvalio na strpljenju kroz dugotrajan proces formiranja Vlade.

“Ovaj tim je moj tim, sretan sam i ponosan na taj tim. Spreman sam preuzeti odgovornost, da svi skupa počnemo raditi”, rekao je Orešković i dodao kako očekuje da će u petak saborski zastupnici podržati njegovu Vladu.

Novinarima/kama je prije obraćanja Oreškovića podijeljen popis predloženih ministara, a u njemu stoji da će potpredsjednici Vlade biti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te čelni čovjek MOST-a Božo Petrov.

Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za ministra gospodarstva predlaže se Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.
 
Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.
 
Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik HV-a.
 
Ministrom zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica  Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. HINA

Povezano