Objavljeno

Tamponi i ulošci besplatni u njujorškim školama

Učenicama 25 njujorških javnih škola omogućen je pristup besplatnim tamponima i higijenskim ulošcima. Ovaj program slijedi prošlogodišnju sličnu inicijativu koju je implementirala njujorška vijećnica Julissa Ferreras-Copeland u Srednjoj školi za umjetnost i obrt u Queensu.

Ferreras-Copeland je pojasnila kako je za inicijativu o omogućavanju besplatnih higijenskih potrepština bila inspirirana nakon saznanja da su učenice zabrinute hoće li im roditelji moći priuštiti te proizvode.  „Baš kao što smo mogli demistificirati i ukloniti tabu o kondomima, isto bismo trebali učiniti s tamponima.“

Inicijativa koja se provodi u 25 srednjih škola će ove godine Ministarstvo obrazovanja koštati 160.000 dolara. Iako mnoge škole navodno već nude besplatne higijenske proizvode kroz ured medicinske sestre, nade su da će ovaj program ublažiti neke od stigmi i neugodnosti u idućim razdobljima.

“Osjećaš više samopouzdanja i nisi toliko nervozna. Možeš se poslužiti higijenskim ulošcima ili tamponima kad god su ti potrebni. Ovdje su za tebe.“, rekla je srednjoškolka Ashley Celik za Daily News.

Ferreras-Copeland  trenutačno u Gradskom vijeću radi na prihvaćanju zakona koji omogućava pružanje besplatnih higijenskih proizvoda u svim njujorškim srednjim školama. [A.P.] The Marysue


Povezano