Objavljeno

Sve više zemalja ulaže u planirano roditeljstvo

Izvješće Family Planninga, globalne organizacije koja podupire pravo žena i djevojaka na slobodu odlučivanja žele li, kada i koliko djece imati, primjećuje međunarodni napredak u sferi planiranja obitelji u odnosu na 2012. godinu.

Prema izvješću, 24 zemlje su se obvezale poboljšati strategije planiranja obitelji, četvrtina njih već je pokrenula odgovarajuće akcije (Kenija, Niger, Burkina Faso…), trećina je povećala budžet namijenjen planiranom roditeljstvu (Etiopija, Indonezija…), a polovica je održala konferencije na temu planiranja obitelji.

Da bi strategije planiranja obitelji bile uspješne nevladine organizacije, vlade, ali i privatni sektor, moraju osluškivati potrebe žena i omogućiti im korištenje bilo koje kontraceptivne metode, ako to žele, izjavila je Grethe Petersen, članica radne skupine Family Planninga.

Cijena kontracepcije i neadekvatna medicinska pomoć, kao i rodna nejednakost, siromaštvo, seksualno nasilje, dječji brakovi, manjak pristupa obrazovanju i nedostatak ekonomskih prilika za žene i djevojke, prepreke su koje ženama onemogućavaju pristup uslugama planiranog roditeljstva.

“Jasno je da trebamo snažno globalno vodstvo i povećano razumijevanje ovih problema kako bi i dalje ostvarivali napredak. Zajedno smo već toliko toga postigli i pozitivan duh prisutan na ovoj konferenciji uvjerava me da možemo učiniti puno više”, izjavila je Anne C. Richard, pomoćnica državnog tajnika SAD za stanovništvo, izbjeglice i migracije, na godišnjoj Međunarodnoj konferenciji planiranog roditeljstva održanoj u Adis Abebi. [Ž.V.] Feminist Majority Foundation


Povezano