Objavljeno

Strašne žene na Republika Festivalu u Rijeci

Republika Festival, koji će se održati od 18. do 20. srpnja u Rijeci, trodnevni je susret naprednih mislioca/ica sa svih strana svijeta, okupljenih na festivalu kreativnosti i progresivne kulture.

Sastoji se od predavanja, panela, radionica, projekcija, zabave i glazbenih programa koje će organizirati neki od najeminentnijih međunarodnih festivala kao što su SHARE (Belgrade, Beirut), A MAZE (Berlin, Johannesburg) i PAUSE (Melbourne), pojačani novim regionalnim projektima  RockPaperStartups i  Start Art Expo.

Na Republika Festivalu gostovat će mnogi zanimljivi predavači/ice i stručnjaci/kinje u svojim područjima, među kojima izdvajamo strašne žene čija predavanja biste trebali poslušati:

Katitza Rodriguez je EFF-ova direktorica za međunarodno pravo. Usredotočena je na komparativnu politiku pitanja međunarodne privatnosti s posebnim naglaskom na provedbu zakona, nadzor od strane Vlada i međugranični protok podataka. Njen rad u EFF-ovom međunarodnom programu bavi se i cyber sigurnošću i zonama u kojima se isprepliću privatnost, sloboda izražavanja i provedba zakona o autorskim pravima. Bila je savjetnica na UN-ovom Internet Governance Forumu (2009.-2010.).

Michelle Thorne radi za Mozilla Foundation kao strateg za globalne evente. Uz to je i aktivistica Creative Commonsa s primarnim interesima kao što su open design i kolaboracijska potrošnja, ideja po kojoj je pristup proizvodu važniji od samog vlasništva nad proizvodom. Stručnjakinja je na polju američkih zakona o autorstvu, koautorica je tekstova vezanih za Creative Commons i Open Web, i suorganizatorica Free Culture Research konferencije kao i Mozilla festivala.

Carmen Rodriguez Mazo radi u Touch Studiu koji je strastveno usredotočen na pokretnu grafiku i umjetničku režiju. Smješten u Madridu u Španjolskoj, TOCH radi sa svim vrstama klijenata u marketingu, broadcastu, glazbi, event i zabavnoj industriji : Antena3 TV, Nike, MTV Europe, Canal+, JoaquinCortes, Print Magazine USA, Lobo, DixonBaxi, Hedgehog…

Birgitta Jónsdóttir aktivna je članica islandskog parlamenta, zastupnica Piratske stranke, a prethodno Građanskog pokreta. Ona je i aktivistkinja i glasnogovornica brojnih skupina poput Wikileaks, Saving Iceland i Friends of Tibet in Iceland, te inicijative islandskih modernih medija (IMMI). Radila je na koprodukciji poznatog videa Collateral Mured, kojeg je objavio Wikileaks, a zbog čega je američko ministarstvo pravosuđa legalno “hakiralo” njen Twitter profil.

Désirée Željka Miloshevic internetska je javna službenica, a djelovala je i kao stručna savjetnica predsjedatelja UN-ovog Internet Governance foruma multi-dionika. Svoju internetsku karijeru započela je u tada novoosnovanom Demon Internetu, 1993. u Velikoj Britaniji. Miloshevich djeluje i kao viša savjetnica za Afilias registar internetskih domena u Europi, za javnu politiku i međunarodne poslove.

Khannea Suntzu bavi se konceptualnom umjetnošću, pisanjem tekstova za blog, futurističkom i hobističkom filozofijom, temama transhumanizma te rodnih i spolnih uloga. Opisuje sebe kao “genderqueer” – dakle, ne određuje se jednoznačno kao muškarac ili žena. Khannea konstantno propituje ideologiju tehno-optimista grupiranih oko silicijske doline te ideju singulariteta koju promiče Ray Kurzweil. La Monde, Computer Gaming World (CGW) i Forbes, često se referiraju na Khanneu pri obradi tema virtualne prostitucije te života u virtualnom 3D svijetu (Second Life).

Jillian C. York djeluje pri Electronic Frontier Foundation kao glavna i odgovorna aktivistkinja za slobodu izražavanja na međunarodnoj razini (International Freedom Expression). Njen rad je osobito usmjeren na arapske zemlje, o čemu objavljuje cijeli niz radova u dopisništvu za Al Jazzeru, The Atlantic, The Guardian, Foreign Policy, i za CNN.

Lea Schönfelder je animatorica i dizajnerica igara. Studirala je ilustraciju, animaciju i nove medije na School of Art and Design u Kasselu u Njemačkoj. Stvorila je nekoliko kompjuterskih igara uključujući I Ulitsa Dimitrova I Ute: A game for adults. Njezin je rad predstavljen diljem svijeta na raznim festivalima i izložbama te je priznata i višestruko nagrađivana. Igre joj se često bave kontroverznim pitanjima koja se tiču spola, etike, dokumentarnih i stvarnih iskustava, a ponekad potiču i javne rasprave.

Larisa Mann je pravna antropologinja, javna govornica i nagrađivana DJ-ica. Ona je i doktorantica sudske prakse i društvenog zakona na Berkeleyu, a bavi se istraživanjem posljedica intelektualnog vlasništva na društvo, posebice autorskih prava. Proučava i pravne posljedice stvarnih kreativnih praksi na društvo, dajući etnografsku sliku i slične rezultate kvalitativnih istraživanja, također kroz analizu zapisa o autorskim pravima u popularnom tisku.

Geraldine Juarez u svojemu se radu najviše usredotočuje na efekte sudaranja društva, informacija, pop kulture, intelektualnog vlasništva i moći. Na Republici predstaviti F.A.T. Lab, organizaciju posvećenu obogaćivanju zajedničkih dobara kroz istraživanje i razvoj kreativnih tehnologija i medija.


Povezano