Tribina: Sve boje lezbijskog seksa

Vizual: Nikoleta Nosovska, The Greats

Pridružite nam se na tribini o lezbijskom seksu i saznajte sve što ste ikad htjeli znati o ovoj temi! Na tribini će sudjelovati Matea Popov (psihologinja, geštalt psihoterapeutkinja), Senka Sekulić (psihologinja, edukantica geštalt psihoterapije), Lejla Talić (psihologinja, akreditirana kognitivno bihevioralna terapeutkinja, shema terapeutkinja u superviziji)

Pozivamo vas na iskren, otvoren i inkluzivan razgovor u kojem ćemo se baviti lezbijskom seksualnosti i svemu što od nje mogu naučiti i osobe drugih seksualnih orijentacija. Na tribini ćemo pričati o užitku, orgazmu, seksualnim praksama, intimnosti, dinamici odnosa, komunikaciji i zadovoljstvu seksualnim životom, ali i razlikama u libidu, i seksualnom sramu.

U sigurnom i podržavajućem prostoru imat ćete priliku istražiti svoje pretpostavke, naučiti nešto novo i postaviti sva pitanja o lezbijskom seksu koja možete smisliti. 

Što se dogodi kad klitoris odluta? Što ako nikada nismo doživjeli orgazam? Kako se snaći sa strap onom prvi put? Jesu li uloge u seksu nužno zadane? Kako pobijediti sram oko seksa? Jesu li seksualne igračke prijatelji ili neprijatelji seksa? Je li otvaranje veze rješenje za seksualne probleme u odnosu? Kako se nositi sa razlikama u libidu, i kakve veze libido ima sa sramom? 

Razgovarat ćemo o tome kako zadovoljnije živjeti ljubav i seksualnost, kako se boriti protiv internalizirani negativnih priča o ženskoj seksualnosti te kako pronaći i razviti zadovoljstvo u seksualnom odnosu sa sobom, a onda i s partnericama_partnerima. 

Tribina je zamišljena kao prostor za dijeljenje informacija, resursa i vještina koje vam mogu pomoći da unaprijedite svoja seksualna iskustva i odnose. U sklopu tribine bit će osiguran prostor za anonimno postavljanje pitanja, kao i razgovor sa sudionicama. 

Bilo da ste osoba iz LGBTIQ+ zajednice ili ne, na ovoj tribini pronaći ćete nešto za sebe. Sudionice i način razgovora bit će u potpunosti rodno uključiv za trans i nebinarne osobe. 

Biografije sudionica

Matea Popov diplomirala je psihologiju na Hrvatskim studijima. Nakon studija stekla je šaroliko radno iskustvo, koje se proteže se od rada sa žrtvama seksualnog nasilja, preko rada s LGBTIQ osobama i njihovim obiteljima, do rada s osobama s različitim problemima u mentalnom zdravlju. Danas je diplomirana Gestalt psihoterapeutkinja, a svoje obrazovanje nastavlja brusiti dvije godine zaredom (2021-2023) u naprednoj izobrazbi za Gestalt psihoterapiju pri Gestalt Institutu u Los Angelesu (GATLA). 

Kroz različite udruge (Zagreb Pride, Dugine obitelji) Matea se bavi LGBT aktivizmom od 2010. godine te godinama provodi različite programe psihološke i psihosocijalne podrške za LGBT osobe. U svakodnevnom radu bavi se psihoterapijom te psihološkim savjetovanjem. Često provodi i kreira edukacije na različite teme. Većinu slobodnog vremena provodi u različitim sportskim aktivnostima, a posebno uživa u onima koje su na otvorenom.

Senka Sekulić je diplomirana psihologinja koja je najveći dio profesionalnog iskustva provela u organizacijama civilnog društva u radu s osobama koje su preživjele neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Educirana je u području kognitivno bihevioralne terapije, shema terapije i seksualnog savjetovanja, a trenutno je na završnoj godini edukacije iz gestalt psihoterapije. Poseban interes u radu ima prema području traume, naročito relacijske traume i traume seksualnog nasilja. 

Zadnje četiri godine radi u privatnom savjetovalištu Ansur. Mama je dvije autonomne djevojčice koje odgaja da budu otporne na na patrijarhat i poslušnost, a u slobodno vrijeme se penje po planinama sa svojom partnericom i bezuspješno pokušava pročitati sve knjige koje ima u planu.

Lejla Talić diplomirala je psihologiju, a obrazovanje je nastavila u području psihoterapije te je danas akreditirana kognitivno bihevioralna terapeutkinja i shema terapeutkinja u superviziji. Edukaciju dalje nastavlja u području rada sa seksualnosti i traumom. Radno iskustvo stjecala je kroz rad u različitim organizacijama i sustavima, od obrazovanja do rada u udrugama civilnog društva.

U svom radu poseban fokus stavlja na teme partnerskih odnosa, te isprepletanje sistemskih i kulturalnih utjecaja na mentalno zdravlje i živote pojedinaca, posebno LGBTIQ+ osoba te neurodivergentnih osoba. Poseban interes joj je područje seksualne edukacije te se u svom radu fokusira na pomoć pojedincima i grupama u razvoju pozitivnog odnosa prema svom tijelu i seksualnosti. 

U svom radu kontinuirano surađuje s brojnim nevladinim organizacijama i njihovim korisnicima. Neke od njih su udruga K-zona, udruga Zbeletron i Zagreb Pride, za koje provodi aktivnosti s ciljem pružanja psihosocijalne podrške LGBTIQ+ osobama. Trenutno radi kao psihoterapeutkinja i edukatorica. U slobodno vrijeme crta, razmišlja i uči o seksu, vozi bicikl i pleše sa partnericom. 


Povezano