Objavljeno

Slovenski ženski lobi obranio pravo na besplatnu kontracepciju

Prošlog su tjedna u Sloveniji aktivisti i aktivistkinje organizacija za prava žena stopiralie prijedlog Izvršnog odbora za javno zdravstveno osiguranje čiji je cilj bio ukidanje pokrića ženske hormonalne kontracepcije.

Prijedlog zbog kojega bi žene kontraceptivne pilule morale plaćati iz svojih džepova propao je nakon što je Slovenski ženski lobi unutar šest dana reagirao s nekoliko uspješnih akcija. SŽL je poslao javni apel nacionalnim donositeljima odluka, sakupio više od 7300 potpisa građana i građanki, dobio podršku 42 organizacije civilnog društva i 5 parlamentarnih stranaka, alarmirao javnost putem glavnih medija te organizirao veliki prosvjed ispred sjedišta Izvršnog odbora.

Podrška je pristigla i od Europskog ženskog lobija (EWL) iz Brusselsa, kao i od velikog broja europskih i nacionalnih organizacija, uključujući članice EWL diljem Europe.

Unatoč tome, Izvršni odbor želi održati javnu raspravu ovog prijedloga, s čime se SŽL ne slaže, jer, kako tvrde, jedini argumenti koje su čule od stručnjaka iz osiguranja su ‘prazne blagajne’ i činjenica da ‘farmaceutska industrija treba smanjiti napuhane cijene najboljih kontraceptivnih pilula’. Iz SŽL poručile su kako smatraju da u ovom slučaju nije potrebna rasprava, jer je već postignut najveći mogući politički konsenzus.

„Pravo na slobodu izbora i dužnost države da svima omogući to pravo ustavno je slovensko pravo još od 1974. godine! Od tog prava nećemo odustati čak ni pod izgovorom da trebamo uštedjeti novac za farmaceutske troškove za ‘stvarno teške bolesti’!

Sloboda izbora nije bolest, već presudno ljudsko pravo žena. Univerzalan pristup najprikladnijem obliku kontracepcije investicija je u javno i reproduktivno zdravlje čitave nacije. Aktivne žene u Sloveniji će učiniti sve što bude potrebno da to pravo i zadrže!“

Čestitamo suborkinjama iz Slovenije na brzom, efikasnom i pozitivnom primjeru feminističke prakse i obrane ljudskih prava žena!

Povezano