Objavljeno

Sarajevo mora odati priznanje ratnom herojstvu žena

Sarajevska nevladina organizacija Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu predložila je podizanje memorijalnog spomenika neopjevanim heroinama rata u Bosni, ženama čiji su trud i hrabrost pomogli Sarajevu tijekom opsade između 1992. i 19995. Godine.

„Vojska je branila grad…ali žene su ga spasile“ navodi Jovan Divjak, izvršni direktor spomenute nevladine organizacije.

Nebrojeno mnogo žena tijekom rata je radilo i skrbilo ne samo o vlastitim obiteljima, već o svima kojima je to bilo potrebno.

Jedna od njih, medicinska je sestra Sadeta Dervišević, dobitnica medalje Florence Nightingale, najviše međunarodne nagrade u području medicinske njege.

U ratnom periodu Sadeta je, zajedno s kolegama, u naselju Dobrinja, svakodnevno riskirajući vlastiti život, malu ambulantu pretvorila u bolnicu za ranjenike koji su pristizali iz cijelog Sarajeva. Isprva se radilo uz svijeće, bez anestezije, infuzije, zavoja, čak i bez kreveta.

Stručnjakinja za ženske studije Zilka Spahić-Šiljak naglašava kako je bosansko društvo previdjelo snagu i hrabrost svojih žena tijekom, ali i po završetku rata kada su sudjelovale u brojnim akcijama izgradnje mira.

„Budući da su djelovale iza kulisa, njihove aktivnosti se nisu percipirale kao opasne te im je bilo lakše preći određene prepreke, čak i kod ljudi zatrovanih nacionalističkim idejama. Te žene vjerovale su da vlastito dostojanstvo i čovječnost mogu spasiti pomažući drugima da spase svoje“, zaključila je Spahić-Šiljak. [L.H.] BalkanInsight


Povezano