Objavljeno

Sao Paulo dobio knjižaru specijaliziranu za autorice

Foto: Gato sem rabo / Instagram

Gato sem Rabo (Mačka bez repa), prva knjižara u Brazilu specijalizirana za djela koja su napisale žene, nedavno je otvorila svoja vrata za javnost. Iza inicijative stoji Johanna Stein, model sa diplomom vizualnih umjetnosti koja je odlučila pokrenuti izdavačku djelatnost bez prethodnog iskustva na književnom tržištu.

Došla sam na ideju za ovaj projekt dok sam radila istraživanje u polju vizualnih umjetnosti. Naime, iz nemogućnosti pronalaska djela žena okupljenih na jednom mjestu rodila se želja za stvaranjem tog mjesta. Dvije godine sam upoznavala i razgovarala s ljudima u izdavaštvu te pripremala katalog knjiga koje su napisale žene. Male izdavačke kuće i knjižare ponovno se pojavljuju u velikim gradovima u Brazilu, ali uglavnom objavljuju već poznata djela,” objašnjava Joanna.

Ime knjižare posuđeno je iz poznatog eseja “Vlastita soba” Virginije Woolf (1929), u kojem piše o ograničenjima s kojima su suočene autorice. Početkom 20. stoljeća žene se još uvijek nisu smatrale intelektualno sposobnima za stvaranje djela vrijednih kanona, pa se susret s intelektualnom ženom može usporediti s “pronalaženjem mačke bez repa.” Otud i ideja da se knjižara zove Mačka bez repa, ili, kako kažu na svom Instagramu: “Ime prepoznaje književnice koje su, lišene vremena, prostora i legitimiteta, imale hrabrosti pisati.”

Iako je izdavaštvo u mnogim zemljama u krizi, a digitalizacija u porastu, Joannina odluka o otvaranju trgovine potaknuta je željom da isproba drugačiji model i ponudi čitateljima/cama novi pristup.

Odlučile smo otvoriti trgovinu kako bismo naglasile važnost fizičkog prostora za međuljudski kontakt. Ova je knjižara pokušaj sagledavanja izdavačke djelatnosti iz drugačije perspektive od one dominantne – privilegiranog zapadnog bijelca. Gledati iz perspektive žena, disidentskih tijela, rodno fluidnih i nebinarnih… Ideja je povećati vidljivost svih onih mačaka bez repa koje su izbačene iz univerzalnog kanona,” govori Joanna.

U Gato sem Rabo možete pronaći različite žanrove i teme: od poezije i beletristike do teorijskih djela, knjiga za djecu i mlade itd. Knjižara će imati oko 1700 naslova 650 autorica, a uskoro planiraju otvoriti i kafić u sklopu knjižare, u kojem će se moći održavati razgovori, predstavljanja knjiga i slično.


Povezano