Objavljeno

Rekord: Među Timesovih 100 najutjecajnijih osoba 41 žena

Svake godine časopis Time objavljuje listu 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, a ove se godine na popisu nalazi rekordan broj žena, koje svoj uspjeh koriste kako bi utjecale i na područja izvan njihove profesionalne sfere. Na listi se, između ostalih, nalaze Hilary Clinton, Angela Merkel, Beyonce, Miley Cyrus, a ovdje izdvajamo osam, nama najzanimljivijih i/ili manje poznatih imena.

Marina Abramović

Neki je zovu i “baka performansa”, a prošle je godine u sklopu retrospektive svojeg rada u muzeju MoMA izložila sebe. U maratonskom performansu u trajanju tri mjeseca Umjetnica je prisutna, suočavala se sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Performans je vidjelo preko 750 tisuća ljudi, što je Marinu inspiriralo da osnuje MAI institut posvećen djelima znanosti i umjetnosti koji se protežu ekstremnim vremenskim intervalima.

Anat Admati

Ekonomistica, čija je knjiga The Bankers’ New Clothes (Bankarevo novo ruho), koju je napisala s Martinom Hellwigom, postala “poziv na oružje” za reformatore, usudila se dovesti u pitanje kako instituciju banke tako i cijeli sustav. Postavila je jednostavno pitanje: “Zašto banke, čak i pod strožim pravilima uvedenim nakon krize, posluju s 95% posuđenog novca kada nikome drugom to ne bi niti palo na pamet? Zašto su banke posebne?” Daje i odgovor: “Nisu, a financijska reforma treba ići mnogo dalje da bi to pokazala”.

Michelle Bachelet

Čileanska predsjednica, ove godine ponovo izabrana, hrabra je i predana liderica, borkinja za ljudska prava i utemeljiteljica UN Women koja se bavi rodnom jednakosti i osnaživanjem žena. Njezin stil upravljanja neobična je kombinacija čovječnosti i čvrstog vodstva. Za sebe kaže da je “samo još jedna čileanska žena koja radi, brine za svoju kuću i odlazi u trgovinu.”

Lydia Ko

Južnokorejska golferica koja je imala 17 godina kad je osvojila amaterski LPGA Tour i tako je postala najmlađa pobjednica tog turnira. Sada je profesionalna golferica Novog Zelanda i trenutačno je na trećem mjestu na listi najboljih svjetskih golferica.

Thuli Madonsela

Južnoafrička javna braniteljica, inspirativan je primjer onoga što afrički, a i drugi, javni službenici moraju biti. Imala je mogućnost i moć govoriti o korupciji na visokim instancama i doprinijeti njezinom rješavanju. Također, zalaže se za ustavnu i agrarnu reformu, te bori za zaštitu ljudskih prava. Zbog njenog integriteta i iskrenosti prognoziraju joj isključivanje iz stranke nakon izbora.

Sestra Rosemary Nyirumbe

Želi osigurati sklonište za ugandske žene i djevojke koje su pretrpjele nasilje, silovanje i seksualno iskorištavanje. Vodi Saint Monica Girls’ Tailoring Center u kojem liječi traume, te im osigurava udobnost i sigurnost. O njezinom radu i nevjerojatnoj karizmi snimljen je dokumentarac Sewing Hope.

Ory Okolloh

Kenijska odvjetnica i aktivistkinja angažirana oko pokretanja Ushahidi-ja, neprofitne tvrtke koja razvija besplatan i open-source softver za skupljanje informacija, interaktivno mapiranje i vizualizaciju. Internetska stranica je prvenstveno bio namijenjen sakupljanju svjedočanstava o zločinima, ali sada ima vrlo široku primjenu pa se tako mogu mapirati slučajevi korupcije u Keniji ili prometni problemi u Washingtonu.

Withelma “T” Ortiz Walker Pettigrew

Provela je 18 godina kod udomitelja, od toga sedam kao žrtva traffickinga. Danas je studentica i aktivno se bori protiv trgovine ljudima, koja iskorištava 27 milijuna žrtava, uključujući milijune mladih i djece. Prošle godine govorila je pred Kongresom i pretvorila svoje riječi u djelo nudeći praktične alate za poboljšanje sustava skrbi o djeci. [B.Z.] Time

 

Listu svih 41 žena donosimo abecednim redom:

1. Marina Abramović

2. Amy Adams

3. Anat Admati

4. Michelle Bachelet

5. Mary Barra

6. Beyoncé

7. Barbara Brown Taylor

8. Christy Turlington Burns

9. Yao Chen

10.Hillary Clinton

11. Ertharin Cousin

12. Miley Cyrus

13. Megan Ellison

14. Kirsten Gillibrand

15. Katharine Hayhoe

16. Megyn Kelly

17. Lydia Ko

18. Jenji Kohan

19. Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez

20. Thuli Madonsela

21. Natalie Massenet

22. Sheika al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa al-Thani

23. Angela Merkel

24. Sestra Rosemary Nyirumbe

25. Ory Okolloh

26. Ngozi Okonjo-Iweala

27. Diane Paulus

28. Withelma “T” Ortiz Walker Pettigrew

29. Phoebe Philo

30. Arundhati Roy

31. Erwiana Sulistyaningsih

32. Kathryn Sullivan

33. Donna Tartt

34. Carrie Underwood

35. Kerry Washington

36. Alice Waters

37. Mary Jo White

38. Serena Williams

39. Robin Wright

40. Janet Yellen

41. Malala Yousafzai


Povezano