Objavljeno

Projektu profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu “znanstveni Oskar” u području društvenih i humanističkih znanosti

Dr. sc. Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje.

Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja.

U idućih pet godina trajanja projekta dr. sc. Gudelj i njezin tim istraživat će arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene“, kazala je Gudelj.

Osim voditeljice, istraživački tim čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti na projektu. Tim će surađivati i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od ukupno 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020 (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. AMPEU


Povezano