Objavljeno

Projekt #ženeBiH podiže svijest o feminističkim heroinama

U jeku naše Fierce Women crowdfunding kampanje, iz Bosne i Hercegovine dolazi još glasova koji ističu doprinos žena društvu. Kako smo već pisale, Sarajevski otvoreni centar pokrenuo je inicijativu da se Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Magajlić, Vera Šnajder i Laura Papo Bohoreta nađu na novčanicama u Bosni i Hercegovini, a osim inicijative SOC-a, vrijedi istaknuti i projekt #ženeBiH koji vode Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

S obzirom da je ožujak i Mjesec ženske povijesti (#WomensHistoryMonth), tijekom kojeg se „na razne načine obilježava borba za ravnopravnost i ženska prava, te se slave sve žene koje su oblikovale žensku historiju i koje su učestvovale u stvaranju boljeg svijeta za žene“, autorice su kroz čitav mjesec objavljivale po jedan post promovirajući značajne žene koje su, „svaka na svoj način, razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH“.

Prva o kojoj su pisale bila je Staka Skenderova, socijalna radnica i sarajevska učiteljica koja je 1858. otvorila prvu školu za djevojčice u BiH, a osim nje svoje su mjesto na blogu Žene BiH našle i Miss Irby, Adela Behr, Mica Todorović, Milena Mrazović, AFŽ i heroine Narodnooslobodilačkog rata.

Kako je za Oslobođenje kazala Amila, „žene o kojima pišemo su žene za koje mi smatramo da su zaslužile biti spomenute i koje nas lično inspirišu, a ostvarile su uspjehe u ekonomskim, političkim, naučnim, umjetničkim, društvenim i drugim segmentima našeg društva“.

Amila, Masha i Hatidža, objavile su tijekom ožujka 30 vizuala i kratkih biografija, no budući da time ova selekcija nikako nije gotova, pozivaju i ostale da volonterski doprinesu njezinom proširenju.

„Mnoge od feminističkih heroina koje su mijenjale historiju na prostorima BiH svakodnevno padaju u zaborav jer je gotovo nemoguće pronaći njihova imena u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena se brišu iz naziva trgova i ulica. Sve navedeno je razlog više da barem tokom mjesec dana naglasimo veličinu i ulogu koju su imale #zeneBiH u stvaranju svijeta u kojem živimo“, govore o svrsi svoga projekta. [Ž.V.]

Svi vizuali dostupni su ovdje.


Povezano