Objavljeno

Projekt ‘Gender Equality Starts Now’ mlade pripremio za zagovaranje rodne ravnopravnosti u svojim zajednicama

Udruga Impress iz Daruvara trenutno provodi međunarodni Erasmus+ projekt ‘Gender Equality Starts Now’ koji neformalnim metodama obrazovanja progovara o tematici rodne ravnopravnosti.

Cilj projekta je otvoriti raspravu o rodnoj ravnopravnosti, bolje razumijevati problematiku rodne ravnopravnosti, ojačati partnerstva između organizacija te razvijati buduće projektne ideja iz područja rodne ravnopravnosti, a na njemu sudjeluju i PINK Armenia (Armenija), Inceptus (Litva), International centre for peace an integration ICPI (Gruzija), Tineri in Europa (Rumunjska), Renaissance Institute (Turska) te NGO Unit (Ukrajina).

Glavna aktivnost projekta ‘Gender Equality Starts Now’ odvijala se u studenom te je okupila mlade iz 7 zemalja, koji su se tijekom 7 dana, koliko su radionice i edukacije trajale, upoznali/e s ključnim pojmovima koji se vezuju uz rodnu ravnopravnost.

Definirana je tako razlika između spola i roda, govorilo se o povijesti borbe za ženska prava, ulozi kulturoloških, povijesnih i religijskih utjecaja na rodnu ravnopravnost, promatralo kako mediji predstavljaju žene, a kako muškarce te raspravljalo o sličnostima i razlikama u području borbe za rodnu ravnopravnost u zemljama sudionicama projekta i načinima na koje neravnopravnost utječe na živote sudionika/ca.

Posebni gost projekta bio predstavnik je Pravobraniteljice za Ravnopravnost spolova RH Nebojša Paunović koji je u dvosatnom predavanju sudionicima/ama projekta objasnio primjere dobre prakse, način rada njihovog Ureda, te neke od slučajeva s kojima su se susreli u svom dosadašnjem radu. Također, kao dio projekta na društvenim mrežama podržana je inicijativa Ujedinjenih naroda (UN Women) koja se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a mladi su se upoznali s kampanjom Europske komisije protiv govora mržnje (No Hate Speech Movement) te naučili kako prijaviti govor mržnje.

Sudionici/e na projektu upoznati su također s radom Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE), Odbora Europske unije za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) te Komisije za rodnu ravnopravnost Vijeća Europe (GEC).     

Projekt je završen u veljači, a povratkom u svoje organizacije, mladi ovaj projekt i njegove ciljeve i rezultate promoviraju i šire u svojim zajednicama. Stečeno znanje i vještine implementirat će u buduće projekte svojih organizacija.

Sudionici/ce projekta ‘Gender Equality Starts Now’ od tima trenera/ica i organizatora/ica dobili/e su edukacijsku podršku, naučili važnu lekciju da je rodna ravnopravnost ljudsko pravo te su sada spremni i nadahnuti u svojim zajednicama i organizacijama djelovati kao pokretači/ce promjena.


Povezano