Objavljeno

Profesorica na Katedri za financije o slučaju Franak

Povodom presude u slučaju Franak, Marijana Ivanov, redovita profesorica na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, za Banka.hr piše:

“Nedavna presuda u slučaju Franak praktično nije spasila građane, samo im je dala nadu da će sustav povesti računa o njima, ako ništa drugo onda zato što su oni potrošači, a o potrošačima svi proizvođači i ponuđači roba i usluga moraju voditi računa”, smatra Ivanov te dodaje: “Svi znamo da je u pitanju bio toksičan proizvod, a da je na njemu nedostajala uputa za korištenje “pazite opasno i otrovno”, te će do isplate odštete vjerojatno doći.

Ali unatoč tome ne smije se ispustiti iz vida da su svi dužnici i oni s klauzulom u eurima i oni s klauzulom u švicarcima prihvatili obveze koje su u startu bile visoko rizične i potpisali ugovore u skladu s kojim prihvaćaju uvjete, kako one koji se tiču učinaka promjene tečaja tako i one koji se odnose na promjenjivost kamatnih stopa.

Nije lijepo se nalaziti u funkciji đavoljeg advokata, ali svi koji odlučuju ili danas ne reagiraju po pitanju pojedinačnih dijelova i tumačenja mogućih posljedica presude zaboravljaju koju ulogu banke imaju u ekonomskom sustavu zemlje.

Ekonomski sustav ne može biti stabilan i zdrav bez zdravog bankovnog sustava, a posebice ne u bankocentričnoj zemlji gdje se svaka poslovna aktivnost naslanja na usluge banaka.

Bankovne krize su najskuplje financijske krize, a dolijevanje ulja na vatru koje se odvija ovih dana nikome neće biti od koristi. Ovo potonje nikako ne znači da probleme dužnika s klauzulom u švicarskom franku treba zanemariti. Njihov problem treba riješiti što prije, ali rješavajući jedan problem nikako ne treba izazvati 100 drugih, a pogotovo ne dopustiti da stvari krenu nizbrdo i nastane kaos.

Isto tako ne smijemo dopustiti da se na njihovoj tuzi ispunjavaju interesi onih koji smisao tužbe usmjeravaju u krivom pravcu. Smisao je zaštita potrošača, a sasvim su druga pitanja valutna klauzula i monetarna politika u Hrvatskoj.”

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.


Povezano