Objavljeno

Preminula SF i fantasy spisateljica Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin, popularna autorica koja je unosila književnu dubinu i feministička promišljanja u svoja djela kao što su “Lijeva ruka tame” i “Zemljomorje“, preminula je jučer, 23. siječnja u svom domu u Portlandu u dobi od 88 godina.

Informaciju je potvrdio njezin sin, Theo Downes-Le Guin. Nije rekao koji je uzrok smrti, no naveo je da mu je majka imala zdravstvene probleme već mjesecima.

Le Guin je prigrlila konvencionalne teme žanrova u kojima je pisala: čarobnjaštvo i zmajeve, svemirske brodove i međuplanetarne sukobe. No čak i kada su joj protagonisti bili muškarci, bili su lišeni mačizma tipičnog za veliki dio znanstveno-fantastičnih i fantastičnih heroja. Konflikti u njenim romanima najčešće se temelje na sukobu kultura, a rješavaju se prije pomirenjem ili žrtvovanjem nego mačevima ili svemirskim bitkama.

Le Guinini romani prevedeni su na više od 40 jezika i prodani u više milijuna primjeraka diljem svijeta. Osim romana, objavila je i nekoliko zbirki kratkih priča, više zbirki eseja, 13 knjiga za djecu i pet prijevoda (uključujući Tao Te Ching te pjesme čileanske nobolovke Gabriele Mistral).

Nadamo se da je redateljica Arwen Curry uspjela na vrijeme dovršiti svoj dokumentarac Worlds of Ursula K. Le Guin te da ćemo ga uskoro imati prilike pogledati. New York Times

 

 

 


Povezano