Objavljeno

Poziv na sudjelovanje u Gallery Tally projektu: rodna ravnopravnost u svijetu umjetnosti

Michol Hebron – profesorica, kustosica i umjetnica – poziva ženske/nebinarne/kvir/femme/trans umjetnice_ke da prijave svoje video uratke i eksperimentalne filmove na Gallery Tally projekt.

Gallery Tally projekt započeo je 2013. godine i predstavlja suradnju međunarodne grupe umjetnica_ka koje_i razmjenjuju informacije, resurse i umjetničke uratke u svrhu promicanja rodne ravnopravnosti. Preko 2000 umjetnica_ka iz cijelog svijeta uključilo se u prikupljanje statističkih podataka o omjerima ženskih i muških umjetnica_ka u galerijama suvremene umjetnosti.

(en)Gendered (in)Equity: The Gallery Tally Poster Project je 2014. godine otkrio kako 70% galerija u Los Angelesu i New Yorku čine muški umjetnici. Umjetnice_ci  su bile_i pozvane_i da naprave jedan plakat za svaku galeriju, a projekt je inspiriran društvenim medijima i trendovima  prikupljanja podataka, povijesti punka, propagande i političke dimenzije koje format plakata ima, te aktivizmom i društvenom praksom umjetnica kao što su Guerrilla Girls, Suzanne Lacy, Judy Chicago i Andrea Bowers.

Novi cilj projekta sastoji se u pokušaju okupljanja preko 2000 umjetnica_ka u području eksperimentalnog filma i video uradaka do 2020. godine. Sadržaj projekta usmjeren je na pitanja feminizma u umjetnosti, roda, kulture i osnaživanja žena.

Za sudjelovanje na projektu se možete prijaviti ovdje, a informacije vezane uz projekt možete pratiti u Facebook grupi.


Povezano