Objavljeno

Poslodavcima omogućena neograničena rotacija mladih na stručnom osposobljavanju

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ukinulo ograničenje prema kojem je svako sljedeće korištenje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u realnom sektoru bilo omogućeno samo ako je poslodavac u radni odnos primio 50% osoba koje su kod njega već odradile jednogodišnje stručno osposobljavanje ili ako su te osobe posao odbile, piše forum.tm.

Tog ograničenja više nema, pa će poslodavci nakon što nekoga “stručno osposobe”, umjesto da mu ponude ugovor s nekakvom normalnijom plaćom, te mlade ljude jednostavno moći otpustiti i opet zaposliti nove za 1600 kuna.

HZZ je ovu odluku donio uz opravdanje da samo slijedi preporuku Europske komisije prema kojoj se što više mladih treba usmjeriti u realni sektor, te kako će se time izjednačiti javni i realni sektor jer se do sada pripravnike u javnom sektoru moglo neograničeno mijenjati.

Bivši predstojnik Katedre za radno i socijalno pravo riječkog Pravnog fakulteta, danas umirovljeni profesor i znanstveni savjetnik prof. dr. sc Marinko Učur o ovoj odluci HZZ-a, donesenoj prema direktivi Ministarstva rada kaže sljedeće:

“Donijeli su je radi ustavnog izjednačavanja onih koji rade u realnom i javnom sektoru, umjesto da su za sve poslodavce uveli obavezu da barem nekoga od tih mladih ljudi zadrže u radnom odnosu. Onda bi takav rad donekle imao smisla, a ovako će se pretvoriti u permanentno iskorištavanje mladih ljudi. Podsjećam da je cijena tog rada niža od minimalne plaće, dakle ispod svih kriterija.“

Mjera stručnog osposobljavanja nakon završenog fakulteta u Hrvatskoj uopće ne bi bila potrebna da je uveden dualni sustav obrazovanja kao što postoji u većini razvijenih europskih zemalja, naglašava se u članku, a riječ je o kombinaciji teoretskog učenja na fakultetu i stručne prakse još za vrijeme studija.

Poslodavcima je takva kombinacija isplativa jer u vrlo ranoj fazi mogu vidjeti u koga vrijedi ulagati i kasnije zadržati na radnom mjestu, a mladima se pruža šansa da i praktično nauče ono što uče na fakultetu. Uz to, izgledno radno mjesto i normalna plaća snažan su motiv za što bolji uspjeh na fakultetu. [J.F.]


Povezano