Objavljeno

Pomilovanje tisuća osuđenih gej muškaraca u Ujedinjenom Kraljestvu, u Njemačkoj i novčana kompenzacija

Do kraja 1960-ih godina u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj je osuđeno  oko 200 000 gej i biseksualnih muškaraca. Danas ove države zapadne Europe priznaju težinu počinjenih zločina.

U skladu s time, Ujedinjeno je Kraljevstvo 49 godina nakon dekriminalizacije homoseksualnosti odlučilo obrisati kriminalne dosjee muškaraca optuženih za konsensualne homoseksualne spolne odnose. Zakonski akt će biti uveden pod nazivom Turing’s Law (Turingov zakon) u čast poznatog britanskog matematičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata pomogao razbiti njemački Enigma kod, no kasnije je progonjen zbog homoseksualnosti, piše Reuters.

Homoseksualnost je u Engleskoj dekriminalizirana tek 1967. godine, a tek je 2001. dobna granica za konsenzualne homoseksualne odnose spuštena na 16, odnosno izjednačena s heteroseksualnima.

No, jedan od muškaraca osuđenih 1974. godine navodi kako neće prihvatiti ‘oprost’ te da je ono što uistinu želi isprika.

„Prihvatiti pomilovanje znači da prihvaćate da ste bili krivi. Ja nisam bio kriv ni za što. Bio sam kriv jedno zato što sam bio na krivom mjestu u krivo vrijeme“, kazao je George Montague.

Njemačka vlada otišla je korak dalje i odvojila tri milijuna eura za kompenzaciju oko 50 000 muškaraca koji su bili zatvoreni zbog svoje homoseksualnosti u skladu sa Člankom 175 koji je formalno bio dijelom Kaznenog zakona do 1994. godine, piše Independant.

U Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj ukupno je bilo osuđeno oko 140,000 muškaraca. Homoseksualnost je u toj zemlji prvi put kriminalizirana još 1871. godine, no nacistička era uvodi još strože zakone kako bi osudila tisuće muškaraca i poslala ih u koncentracijske logore.

Njemački ministar pravde, Heiko Mass rekao je kako će svaki zahtjev za kompenzacijom biti razmotren zasebno te kako se očekuje oko 5000 podnositelja zahtjeva. Mass priznaje kako se mrlja zločina protiv gej populacije nikada neće moći ukloniti no postoji želja za rehabilitacijom žrtava.

Obje su odluke u medijima dočekane kao dugo očekivani komad pravde za žrtve povijesnih zločina. [L.G.] ravnopravnost.lgbt


Povezano