Objavljeno

Položaj žena u 21. stoljeću: Niža plaća, više posla, bez mirovine

Žene u prosjeku zarađuju 24% manje od muškaraca, rade duže i imaju manju šansu za ostvarivanje mirovine tijekom života, stoji u izvješću organizacije UN Women, koje poziva na promjenu globalnih ekonomskh politika radi poboljšanja života žena.

Izvješće o napretku objavljeno u ponedjeljak navodi da trenutačne ekonomske politike te diskriminatorni zakoni i stavovi stoje iza lošeg statusa žena i u bogatim i u siromašnim zemljama. Također, unatoč značajnom napretku u savladavanju prepreka jednakim mogućnostima za žene i muškarce, promjene u nekim zemljama nisku zahvatile srž problema.

Ususret donošenju ciljeva održivog razvoja za period od sljedećih 15 godina, ovo istraživanje otkriva da je samo polovica žena dobi iznad 15 godina uključena u radnu snagu, u usporedbi s ¾ muškaraca, a u siromašnim zemljama 75% žena je zaposleno u neformalnim sektorima, poput kućanskog rada te na poslovima koji nisu pokriveni međunarodnim zakonima o radu, što ih ostavljaju izloženima nasilju i izrabljivanju.

Mnoge zemlje i dalje ograničavaju tip posla koje žene mogu izvršavati, poput rada noću ili poslova u građevini. Najmanje 80 zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Švicarsku, Meksiko i JAR nemaju legislativu koja zahtijeva jednaku plaću za jednaki rad. U tom smislu, žene u Francuskoj i Švedskoj mogu očekivati ​​da će zaraditi 31% manje od muškaraca, u Njemačkoj 49%, a u Turskoj čak 75% manje.

Žene također, obavljaju u prosjeku dva i pol puta više neplaćenog rada, uključujući brigu o drugima i  kućanske poslove. Kada se u obzir uzmu i plaćeni i neplaćenii rad, znanstvenici/e potvrđuju da žene u gotovo svim zemljama rade više sati dnevno od muškaraca.

Izvješće pokazuje i da je ekonomska kriza u 2008. godini utjecala i na žene i na muškrce, no da su rezovi i mjere štednje najviše pogodile žene i djevojke. Kriza je u nekim zemljama uzrokovla smanjenje rodnog jaza, no ne u smislu porasta plaća žena, već pada plaća muškaraca, zbog čega ne možemo govoritio pozitivnom trendu u smislu rodne ravnopravnosti.

Navodi se nadalje da je seksualno uznemiravanje na radnom mjestu realnost za tisuće žena, a najmanje 34 zemlje nemaju legislativu koja takvo ponašanje zabranjuje ili ju aktivno ne primjenjuje. Na razini Europske unije, 75% žena koje obnašaju menadžerske i druge više dužnosti, navodi da su iskusile neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Gotovo sve zemlje nude plaćeni rodiljni dopust, no samo 63 se pridržavaju preporuka Međunarodne organizacije rada o minimalno 14 tjedana plaćenog dopusta.

Smatra se da će žene u starosti vjerojatnije živjeti u siromaštvu, budući da u skladu s poslovima koje obavljaju postoji manja mogućnost da osiguraju mirovinu.

Izvješće poziva vlade da pooštre zakone kako bi žene bile zaštićene na radnom mjestu, a dobro organizirana i financirana socijalna služba, pristupačnost zdravstvene skrbi i skrbi o djeci i starijima, kao i poboljšani pristup vodi i sanitarijama nužni su za bolji ekonomski položaj žena i oslobađanje njihovog vremena. [T.B.K.] The Guardian


Povezano