Objavljeno

Poljski parlament usvojio zakon ‘Za život’

Prijedlog zakona koji obećava financijsku potporu ženama koje nose teško bolesne fetuse izglasan je u Poljskoj, a kako ističe Astra Network pokušaj je to ublažavanja neuspješne inicijative za apsolutnu zabranu pobačaja. Na ovaj se način pokušava staviti cijena na život majke, djeteta s poteškoćama i čitave obitelji.

Vladin glasnogovornik Rafał Bochenek izjavio je da je ovaj zakon prvi korak u pripremanju kompleksnog programa podrške ženama s rizičnim trudnoćama i njihovim obiteljima. Jedno od obećanja zakona je jednokratna isplata vrijedna 4,000 PLN (900 €) za žene koje rode dijete s teškim invaliditetom ili koje ima neizlječivu smrtnu bolest.

Druge prednosti dostupne roditeljima, zakonskim skrbnicima i starateljima uključuju palijativnu ili rehabilitacijsku skrb djeci s medicinski ovjerenim bolestima, psihološku skrb, jeftinije lijekove, prioritetni pristup medicinskoj skrbi i pomoć pri specifičnim potrebama kao što je stambeno pitanje.

Ukupno 267 zastupnika glasalo je za ovaj zakon, 140 protiv i 21 suzdržan. Poljska vlada planira uvesti ovaj zakon do 31. prosinca.

Podsjećamo, prema trenutačnom zakonu, pobačaj je u Poljskoj dozvoljen u slučaju ugroženosti života majke, u slučaju incesta i/li silovanja te kada postoje ozbiljna oštećenja fetusa. I dok je teško ne složiti se s pokušajima vlade da pomogne roditeljima koji imaju dijete s teškim invaliditetom ili neizlječivom smrtnom bolesti, strahuje se da je upravo usvojeni zakon pokušaj eliminacije jednog od slučajeva u kojima je pobačaj dozvoljen.

Premijerka Beata Szydło nada se da će program ponuditi dovoljno podrške za obitelji koje odgajaju djecu s invaliditetom da zaustave prekide rizičnih trudnoća. Szydło je prvi put spomenula program nakon što je odbačen zakon o potpunoj zabrani abortusa.

Zakon su kritizirali i mnogi pobornici ‘pro life’ pokreta kao pokušaj prekrivanja srama zbog neuspjeha zakona protiv abortusa. Nadalje, isplata u vrijednosti 900€ je nedovoljna, a Kaja Godek iz organizacije za Život i obitelj izjavila je da će, ako vlada naiđe na proračunske probleme, ovaj program biti pod rizikom eliminacije. Umjesto toga, predložila je da se potrebitim obiteljima dozvole porezne olakšice. [V.M.]


Povezano