Objavljeno

Poljska tinejdžerka pokrenula “webshop” za prijavu obiteljskog nasilja

Potaknuta porastom obiteljskog nasilja nakon uspostavljanja lockdowna, poljska srednjoškolka Krystyna Paszko odlučila je pokrenuti lažni webshop putem kojeg žene mogu naizgled naručiti kozmetičke proizvode, a zapravo na siguran način prijaviti nasilje.

Njena ideja dobila je nagradu Europske unije za građansku solidarnost u borbi protiv posljedica pandemije.

Prvo sam čula o porastu slučajeva obiteljskog nasilja za vrijeme pandemije. Onda sam čula o francuskoj akciji gdje ljudi odlaze u ljekarne i traže posebnu masku kako bi ljekarnici znali da je u pitanju žrtva obiteljskog nasilja,” pojašnjava Paszko.

Putem Facebook stranice Rumianki i bratki (Kamilica i maćuhice), žrtva može prijaviti zločin dok izgleda kao da jednostavno kupuje kozmetiku. Ako napiše da je zainteresirana za kremu, odgovara joj psihologinja, te pita koliko dugo traju „problemi s kožom,” kako koža reagira na primjenu alkohola i slično. Ako osoba potvrdi narudžbu i ostavi adresu, to je znak da traži da policija posjeti njezin dom.

Paszko je svoju ideju najprije testirala na vlastitom Facebook profilu, no velika podrška ju je potaknula da se obrati poljskoj udruzi Centar za ženska prava, zahvaljujući kojoj je došla do psihologinje i pravnice koje će surađivati sa stranicom.

Od aktivacije webshopa u travnju prošle godine, stiglo je preko 350 prijava. Žrtve su većinom mlađe od 40 godina, a 10% njih su muškarci, pretežito tinejdžeri.

Predsjednica Centra za ženska prava, Urszula Nowakowska, izjavila je kako je impresionirana ovim projektom, te ističe kako, iako ne možemo nužno govoriti o porastu same prevalentnosti obiteljskog nasilja, broj prijava je u Poljskoj porastao za čak 50% u odnosu na 2019. godinu. [K.D.] BBC…


Povezano