Objavljeno

Pokrenuta internetska platforma posvećena kinu Europa

Foto: Julien Duval (Kino Europa, Facebook)

Na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina ZFF predstavlja online videoteku filmova koji su bili dio redovnog repertoara.

U srijedu, 8. travnja pokrenuta je platforma Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara.

Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu.

Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine. Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora i autorica poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda. Također, gledatelji će moći birati između velikih festivalskih pobjednika, ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse.

Žanrovski raznovrstan izbor uključuje moćne drame kao što su Ovnovi Grímura Hákonarsona i Julien u sredini Xaviera Legranda, političke biografske trilere Hannah Arendt Margarette von Trotha i Neruda Pabla Larraína te dirljive filmske priče o odrastanju, energični Cure Céline Sciamma, duhoviti Novi klinac Rudija Rosenberga i potresnu Sicilijansku bajku Fabija Grassadonije i Antonija Piazze. Ljubav je snažna, senzualna i zabavna u filmovima Alabama Monroe Felixa von Groeningena, Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhe Kuosmanena i Pogrešna dostava Ritesha Batre, a neizostavna i u izboru filmova za najmlađu publiku. Naime, Kino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su Moja sestra mršavica Sanne Lenken, Moje neobično ljeto s Tess Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa. Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Programe kina Europe godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća filmofila, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma. Unatoč rezultatima Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu zatvorio je kino Europu u lipnju 2019. upravo pod izlikom nužne renovacije. Prekid rada kina označio je naprasan prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma.

Iako je realizacija platforme Kino Europa Online počela mnogo ranije, kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa, činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja.

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma kretat će se od 1,5 do 2,5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK), a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.

UO Zagreb Film Festival, uz istoimeno festivalsko događanje, vodi i projekte: platforma croatian.film, distribucija nezavisnog filma i KinoKino Festival za djecu.


Povezano