Objavljeno

Počela kampanja “Mama budi zdrava” za prevenciju raka dojke

Foto: Angiola Harry/Unsplash

Udruga SVE za NJU i ove godine, već treću godinu za redom, provodi javno-zdravstvenu kampanju “Mama budi zdrava” kojom senzibilizira učenike i učenice osnovnih i srednjih škola o važnosti prevencije raka.

Iako rak dojke najčešće pogađa žene zrelije dobi, od njega sve češće obolijevaju i mlađe žene koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima.

S namjerom da i ovu skupinu žena potakne na redovite preglede i samopreglede, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, udruga SVE za NJU i ove godine provodi projekt “Mama, budi zdrava” kako bi senzibilizirali učenike o važnosti prevencije raka te, uz njihovu podršku, potaknuli majke na pravovremeni pregled.

Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je 2017. od raka dojke oboljelo 2767 žena. Od ukupnog broja žena oboljelih od raka, njih oko 25% oboli od raka dojke. Procjenjuje se da će svaka 11. žena u Hrvatskoj tijekom svoga života dobiti rak dojke.

“Budite odgovorne prema sebi i obitelji, ne zanemarujte simptome, redovito se kontrolirajte. Zapitajte se jeste li zadnjih godinu dana bili na pregledu dojki. Ne čekajte da vas zovu na pregled, zatražite ga,” poručili su iz udruge Sve za Nju.

Besplatna mamografija za žene starije od 50 godina provodi se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006., a na program se žene odazivaju na razini od oko 60 posto.

Projekt “Mama budi zdrava” se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a u akciju se dosad uključilo 39 škola iz 17 županija.


Povezano