Objavljeno

Platforma 112: Birajte Vladu u skladu sa svojim vrijednostima, ali postoje granice koje ne možete prekoračiti

Platforma 112 zatražila je u otvorenom pismu od mandatara Tihomira Oreškovića povlačenje nominacija Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra branitelja, a sutra će pod nazivom ‘Smrt slobode izražavanja‘ organizirati prosvjednu akciju i konferenciju za medije smatrajući da su Hasanbegović i Crnoja zbog svojih očitih antidemokratskih stavova neprimjereni da budu članovi Vlade.

Zlatko Hasanbegović trebao bi sutra biti potvrđen kao novi ministar kulture, najavio je danas mandatar i budući premijer Tihomir Orešković što je zgrozilo dio javnosti s obzirom na to da taj povjesničar, između ostalog, negira antifašizam i tvrdi da ga nema nigdje u Ustavu te osporava pobjedu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i smatra da je sjeme suvremene Hrvatske, koja je stvorena 90-ih, posijano na Bleiburgu. Prva je javno reagirala Platforma 112 i u otvorenom pismu zatražila od Oreškovića da povuče nominaciju ne samo Hasanbegovića, nego i Mije Crnoje.

Platforma 112 ističe da ‘ne niječe činjenicu da svaka politička opcija koja sastavlja Vladu ima pravo i legitimitet birati izvršnu vlast u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, koja je u slučaju ove Vlade nedvosmisleno konzervativna, ali su sigurni da postoje granice koje nitko u demokratski uređenoj državi ne smije prekoračiti’.

U tom kontekstu obraćaju se Oreškoviću kako bi ga upozorili da je ‘kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati. Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo i samo je jedna od izjava koje pokazuju kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva, a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva’.

Hasanbegović je, naime, ‘u više navrata posprdno govorio o ‘ideologiji ljudskih prava‘, pokazujući, za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara, nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću te mu ona uz njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom, a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture’, smatraju u Platformi 112.

Naposljetku, ističu da je i ‘revizionistički orijentiran Crnoja jednako problematičan odabir za ministra branitelja, ali je njegova potencijalna šteta i doseg djelovanja ipak ograničen na braniteljsku populaciju. Najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske, sigurni smo, primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje, a ne demokratskoj državi, članici Europske unije’.

Stoga pozivaju Oreškovića da povuče ove nominacije, a zastupnike da ‘uskrate povjerenje ovim osobama s očitim antidemokratskim stavovima’. tportal

Prosvjedna akcija ‘Smrt slobode izražavanja’ održat će se sutra, 22. siječnja, na Markovom trgu u 9 sati. Podržite!


Povezano