Objavljeno

O nestajanju Latinice iz ženstvene perspektive

Večerašnja Latinica bila je jako izazovna za rodno osviještenu osobu.

Pratila sam je uživo i na twitteru i tamo me ekipa podsjetila opet na činjenicu da bi, kad bi došlo vrijeme izbora, rađe se odrekla fejsa nego twittera (čisto su mi vrckavije brži, odnosno transparentnije vidim svu diskusiju, da mi se sad ne bi fejsbukovci naljutili).

Problem je bio što su spomenuli feminizam u najavi za 504. emisiju Latinice čiji je naslov bio: Gdje je nestala ženstvenost? Citiram prve rečenice najave: “Biti žena u suvremenom je društvu vrlo teško. Žene kao da u sebi pokušavaju uskladiti dvije teško uskladive pojave – feniminizam i ženstvenost.” (Da, napisali su feniminizam, pa mi je, naivnoj budali, i to trebalo nagovijestiti razmjere sprdačine).

Jer, da nisu spomenuli feminizam, ne bi me tema uopće zaintrigirala, nego bi očekivala trabunjanje o ljepoti (koje se na kraju i dogodilo), ne bi gledala emisiju, nego bi stigla fino oprati kosu, kompletno se zdepilirati i nalakirati gornje i donje nokte za to vrijeme te bi instantno se još malo poženstvenila.

Zaista, Saša Zalepugin, Jasna Ornela Beri, Bruno Šimleša, Saša Broz, Nataša Bebić Kalember te Denis Latin zajedno sa autorima popratnih priloga u Latinici… kako da to kažem… nisu me zadovoljili. Ma nisu me ni navlažili, da se seksualno, ali ne i ženstveno izrazim.

Ono što mi je bilo najnevjerojatnije je kako su oni svi imali u određenom trenutku dobru rečenicu, dobru misao. Ali čim je trebalo malo uključiti sive ćelijice, odnosno čim bi se došlo do iole zahtjevnijih pitanja, pali bi na vox feminae testu, odnosno počeli bi iz njihovih ustiju izlaziti stereotipi (i gluposti). To pokazuje da nikada u biti nisu promišljali temu emisije, te je nerealno bilo i očekivati da zauzimaju čvrste i pametne stavove. Što pak govori kako Latin ne zna izabrati sugovornike. Što u biti govori da nam ne treba ni ta emisija. Kao što nam ne treba i ništa na HTV-u. Kao ni na Novoj, kao ni na RTL-u.

Ništa dobro, ništa vrijedno gledanja = nešto što širi vidike gledatelja/ica nisu proizveli jako dugo.
Već dugo iz tog razloga i ne gledam televiziju, pa je moje gledanje ove emisije bio za mene vanredni događaj koji me samo još jednom podsjetio koliko sam neženstveno mudra.

Naime, znate li da se vezano uz ženstvenost niti jednom ni u kojem kontekstu u večerašnjoj Latinici NIJE SPOMENULA riječ inteligencija, pamet ili neki blizak sinonim. Ali se pričalo o modi, o šminki, pa je u vrhuncu gluposti emisije u prilogu trans žena (ili transvestit, kako je kasnije ispravio Latin) govorila izravno iz Milana najviše o modi i šminki. Naravno da se ne protivim ideji da trans žena predstavlja model ženstvenosti i da o njemu priča i obrazlaže ga, jednostavno je krivo da se ženstvenost tako trivijalno shvaća (preko šminke i krpica). Jer taj potez je valjda Latinu trebao biti krunski dokaz nestajanja ženstvenosti, a napravio je to da su se gosti potpuno pogubili. Da smo se svi potpuno pogubili, i da je tema koja se napokon u Latinici dotiče žena (nisam dublje analizirala, ali čini mi se da ih se rijetko kad tema ovako direktno dotiče) tako trivijalizirana i da se javnosti po tko zna koji put u povijesti odašilje poruka: Žensko je trivijalno. Kad se priča o ženskom ništa se pametno ne može zaključiti. E, pa šarmantno odjebite.

Zalepugin je dakle cijelo vrijeme držao tezu da se srž ženstvenosti nalazi u šarmu. Te da su seksualnost i ženstvenost poprilično različiti pojmovi. I to mogu pojmiti, mogu shvatiti odakle to dolazi. Ali u trenutku kad ON, MUŠKARAC tvrdi da se ONE/MI, ŽENE gubimo, i jednostavno NE ZNAMO šta bi sa sobom pa tako sada prakticiramo ‘vulgarnu ženstvenost’ u obliku pirseva, onda ŽENA ZNA da je ON malo pogubljen u vremenu. Ta bahatost JEDNOG muškarca da govori u ime SVIH žena, da im govori da one ne znaju kako se osjećaju i da ne znaju što da misle (=glupe ste) je zaista za prošla stoljeća. Uz to, njegovo inzistiranje da su prve slike/ideali žene u povijesti slike Madonne me tako neugodno bockalo. Egipat je, hvala Bogu, puno prije kršćanstva postojao, i bio je prepun slika strašnih, genijalnih žena.

Kad kažem ‘hvala Bogu’, vi koji ste gledali Latinicu, znate da ću se sad malo dohvatiti Šimleše. Naime, njemu je svaka druga bila ‘hvala Bogu’ pa mi je to bilo smiješno, odnosno nepotrebno u tolikim količinama. Inače, sve što je rekao, po meni stoji. Rekao je da je po njemu ženstvenost definirana sigurnošću, hrabrošću, strastvenim bavljenjem nečim, baš kao što mu je, po istim tim parametrima definirana i muževnost. Tako da nije potpuna istina da me baš ništa u ovoj emisiji nije zadovoljilo. Samo je bilo premalo i prekratko.

Jasna Ornela Beri je također imala dobru prvu artikulaciju svojih misli. Njen je stav bio da u ovom suludom načinu i ritmu života, žena jednostavno nema vremena za brigu i njegovanje sebe (i tu nije mislila isključivo na kremice), odnosno da su se parametri posložili tako da ženstvenost koju imamo u sebi jednostavno nemamo vremena (time snage i volje) iskazati, te je time izašla u susret potvrditi Latinovu tezu o nestajanju ženstvenosti.

I Saša Broz je imala dobrih momenata. Ona je zagovarala različitost ženskih oblika, kvaliteta i ženstvenosti. Nataša Bebić Kalember se uglavnom slagala sa svima, a kad je nešto rekla, uglavnom je bilo loše, a imala je i fijasko poput: “Prava žena je žena koja rađa”, ali “nisam to tako mislila”.

Tako da kad ovako, koncentriravši se na male svijetle točke emisije prođem kroz cijelu priču, osjećam se bolje. I nadam se da ćete se i vi koji ste online na fejsu i twitteru ili sa svojim ukućanima podijelili razočarenje tijekom i nakon emisije također bolje osjećati nakon ovog teksta. Ili možda vi koji ćete naknadno online pogledati cijelu emisiju. Jer mudrost žena da transformiraju nešto naoko negativno u vidno pozitivno je najmagičnija i najženstvenija osobina.


[update, 6.1.2011.] Osvrte na ovu temu donose i:

Vesna Kesić, kulturpunkt.hr
Đurđa Knežević, ZaMirZINE
Anda Bukvić, planB
Tajana Broz, Libela


Povezano