Objavljeno

Okupljanje oko bora bolje nego pokloni ispod njega

Mnoge obitelji diljem zemlje okupit će se kako bi zajedno razmotavali darove pod božićnim drvcem, no samo druženje s najbližima je ono što je vrijednije od bilo kakvih materijalnih stvari. To ne zvuči kao veliko otkrivenje, jer koliko puta ste čuli “Sve što želim za Božić si ti?”

Provedeno istraživanje potvrđuje da stvari mogu izazvati emociju sreće koja traje do tri mjeseca, a nasuprot tome, uspomene koje generiraju iskustvo traju daleko duže od nekoliko mjeseci.

“Jedan od razloga zašto ljudima više vrijede uspomene je taj što su iskustva više povezana s njihovim identitetima. Čak i ako smo stvarno sretni radi materijalnih dobara, oni nisu dio nas. Veze s obitelji i prijateljima, naša društvena mreža nas određuje, stvari koje dobijete su lijepe, ali sporedne” objašnjava Tom Gilovich, profesor psihologije na Sveučilištu Cornell.

Također, naša se perspektiva mijenja s vremenom, objašnjava Gilovich, uzrokujući da zaboravimo pojedinosti i zapamtimo sveobuhvatni osjećaj, koji često znači manje prostora za razočaranje.

Naravno da to ne znači da se ne moramo darivati ili da su darovi inherentno slabije iskustvo. No, dobro je znati da, prema istraživanju, oni koji kupuju iskustvene darove poput tečaja kuhanja, vikend izleta, wellness vikenda ili ulaznica za muzeje ili balet, su sretniji od onih koji kupuju predmete, a i primatelji takvih darova također. [A.L.] Huffpost…


Povezano