Objavljeno

Novi ukrajinski zakon nalaže kemijsku kastraciju pedofila

Ukrajinski parlament izglasao je novi zakon koji predviđa kemijsku kastraciju pedofila, a uključivat će injekciju anti-androgenog pripravka koji bi trebao smanjiti libido i razinu seksualne aktivnosti kod počinitelja.

Zakon će obuhvatiti muškarce u dobi između 18 i 65 godina koji su osuđeni za silovanje ili seksualno iskorištavanje maloljetnika te bi mogao obuhvatiti tisuće ljudi godišnje.

Službene brojke govore o 320 silovanja djece u 2017. u Ukrajini, no vjeruje se da su te brojke u stvarnosti daleko veće budući da je riječ samo o prijavljenim slučajevima.

Oleg Lyashko, predsjenik Radikalne stranke, je taj koji je predložio novi zakon, izjavivši kako Ukrajina nema doživotnu niti smrtnu kaznu za seksualne zločine počinjene nad djecom, te kako nema garancije da silovatelj neće ponoviti zločin nakon izlaska iz zatvora.

Novi zakon također predviđa uspostavljanje javnog registra pedofila koji su služili zatvorsku kaznu zbog silovanja ili seksualnog zlostavljanja djece. Oni će biti pod doživotnim policijskim nadzorom nakon izlaska iz zatvora.

Međutim, pravni i medicinski stručnjaci kritizirali su zakon – jedan od najstrožih na svijetu – te apeliraju na predsjednika Volodymyra Zelenskog da uloži veto.

Anna Maliar, kriminologinja koja je sudjelovala u pisanju izvornog nacrta zakona, koji je predviđao samo dobrovoljnu kastraciju, izjavila je da je Lyashko obmanuo zastupnike svojim izmjenama u zadnji tren. “Kemijska kastracija nikad ne bi trebala biti korištena kao kazna. Kada jest, to je po definiciji mučenje,” kazala je Maliar. [K.D.] The Daily Mail…


Povezano