Objavljeno

„Naša kuća“, film koji otvara temu izolacije starijih u doba pandemije

Košljun, selo na otoku Pagu, sadašnjost. Pratimo zagrebačku obitelj koja provodi vrijeme u  kući za odmor, koju su izgradili glavni protagonisti filma. Ta kuća im je nešto poput svetišta.  Sve su sami napravili i prema svojem radu imaju posebno poštovanje. Pratimo njihovu svakodnevicu i priče iz njihovog života te saznajemo kako je bolest i starost izmijenila njihov nekad bogati društveni život, a izolacija  u kojoj žive dodatno je naglašena pojavom pandemije.

U svom novom intimnom dokumentarnom filmu „Naša kuća“, autorica Danijela Stanojević se suočava s prolaznošću, a trenutak zadržava koristeći kameru. U dužem periodu snima svoje roditelje koji su iz nekog drugog vremena. Njihova društvena izolacija krenula je i prije pandemije korona virusa koji se proširio svijetom.

Suvremeno društvo svojim načinom, stilom života, elastičnih moralnih pogleda na stare ljude i njihove potrebe, isključuje ih iz svakodnevnice. Autorici je jasno da će i ona doći do te točke kada će sve vrijednosti koje je gradila kao i život biti zaboravljeni prolaskom vremena i zato želi ispričati priče, prenijeti kolektivna sjećanja te ih učiniti bezvremenima bilježenjem na filmu. 

Istovremeno autorica promišlja o tome kako će ona živjeti u starosti, sama i izolirana, ili  okružena svojom obitelji koju nije ni stvorila, ali ju sa svakim danom pandemijske izolacije želi sve više. 

Autorica je svjesna da ovim filmom neće svladati strah prema smrti i  starosti, odnosno nemoći, cilj joj je potaknuti na razmišljanje i propitivati odnos društva prema osobama treće životne dobi te zagovarati promjenu našeg odnosa prema pretcima.

Film je sniman kroz duži period, tijekom 2020. i 2021. godine, kako bi temeljite obuhvatio promjene u životima protagonista, kao i njihove karaktere.

Premijerno prikazivanje filma održat će se u okviru 15. Vox Feminae Festivala u sklopu besplatne online selekcije na platformi Kina Europa. Za više informacija pratite www.voxfeminae.net i festivalski web https://voxfeminae.net/festival/.

Film je realiziran u produkciji K-zone te sufinanciran sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba.


Povezano