Objavljeno

Nagrada ‘Vesna Parun’, želja Olje Savičević Ivančević na Dan žena

Književnica Olja Savičević Ivančević, odlučila je na Međunarodni dan žena ukazati kako u književnom svijetu niti jedna nagrada ne nosi naziv po nekoj spisateljici.

“Nešto razmišljam kako među svim tim brojnim literarnim nagradama u Hrvatskoj danas ne postoji nijedna jedina književna nagrada koja se zove po nekoj spisateljici, književnici, pjesnikinji, dramatičarki… I to mi je u neku ruku nevjerojatno, a opet nimalo čudno. Ovaj lakonski propust govori o našem društvu i o književnoj sceni puno rječitije nego što bi to društvo, a i scena, htjeli.

Tko zna što bi Gjalski, Marinković, Ujević, Kaštelan, Črnja, Cesarić, Kamov, Kovač, Nazor, Kovačić, Galović, Marulić, Držić, oba Kozarca, Novaković, Vitez, Gardaš, Budiša, Benešić, Velikanović, Kranjčević, Šenoa, Lovrak, Golob, Gervais, Emerik Pavić…, regionalno još Matoš, Šimić, Njegoš, Kočić te Selimović i ostali zaslužni muževi naše pisane riječi u čiju čast nagrade nose imena, na ovo rekli?! Možda bi se zacrvenili, možda bi odrješito protestirali, možda bi učinili nešto po tom pitanju?!”, piše Savičević Ivančević.

Navodi i svoj prijedlog za udruženja pisaca, ali i za feminističke udruge – “Udružite snage i osnujte nagradu koja nosi ime po Vesni Parun. Ona je to odavno zaslužila.”.

“Dok su njeni kolege, poete manjeg talenta, uživali pun građanski komfor, Vesna je bila, u tom smislu javnosti i javnog diskursa, nezaštićena rodom i spolom, još i „luda“ pjesnikinja, skoro pa opskurna figura”, navodi te ističe da je upravo zato ona istinski simbol sudbine žene-umjetnice u Hrvata.

“Neka nagrada „Vesna Parun“, maštam, bude regionalna i dajte je, po uzoru, na primjer, na nagradu Orange, autorici. Ili, zašto ne, autoru koji u svojim djelima razbija rodne stereotipe i promiče ženska prava, jer su upravo ženska prava ona kojima ćemo se, sudeći prema svježim strujanjima u društvu, morat najozbiljnije pozabavit u bliskoj budućnosti. Takva nagrada bi uistinu imala i smisao i hrabrost i odgovornost.”, zaključuje Savičević Ivančević.

 


Povezano