Objavljeno

Nova književna nagrada posvećena Carol Shields podiže vidljivost autorica

Nova književna nagrada, imenovana u čast književnici Carol Shields, dobitnici Pulitzerove nagrade za roman The Stones Diaries, pokrenuta je s ciljem podizanja vidljivosti spisateljica i borbi protiv seksizma u književnosti.

Prije osam godina, kanadska književnica Susan Swan uspoređivala je autorice i autore vezano uz medijsku pokrivenost i dobivene nagrade. “Mislila sam da će to biti optimistični izvještaj o napretku,” rekla je. “Umjesto toga, dočekalo me razočaranje.” Swan je ustanovila kako knjige koje su napisale žene imaju manje izglede da će biti recenzirane ili osvojiti istaknute književne nagrade. S prijateljicom koja se bavi izdavaštvom, Janice Zawerbny, pokrenula je nagradu Carol Shields koja će se ove godine dodijeliti po prvi put, i to ženskoj ili nebinarnoj autorici za djelo izdano prethodne godine. Četiri finalistice će primiti 12 500 američkih dolara nagrade, a dobitnica 150 000 dolara.

Mentorstvo će biti važan dio nagrade, naime, dobitnica će trebati odabrati drugu autoricu kojoj će biti mentorica, te će zajedno raditi na književnim stipendijama.

Prijaviti se mogu knjige objavljene na engleskom jeziku u SAD-u ili Kanadi, kao i knjige prevedene s francuskog ili španjolskog. Autorice moraju biti državljanke SAD-a ili Kanade ili tamo živjeti barem pet godina. Finalistice i dobitnicu nagrade odabrat će tri sutkinje – jedna iz SAD-a, jedna iz Kanade i jedna iz treće zemlje. [K.D.] Women and Hollywood…


Povezano