Objavljeno

Moj Strip: Stripovi domaćih autora/ica napisani za domaću publiku

Mnogi fanovi stripa prošle su godine sa žaljenjem dočekali informaciju da je časopis Q strip ugašen nakon više od deset godina izlaženja. Njegov pokretač Darko Macan samo je kratko prokomentirao da je riječ o financijskim razlozima, no prazninu na hrvatskoj strip sceni stremi popuniti novi online časopis Moj Strip.

Prvi broj časopisa Moj Strip objavljen je na samu novu godinu, a njegovu realizaciju požurilo upravo gašenje Q stripa. Radi se o mjesečniku, a na web stranicama časopisa objavljen je i poziv autorima/cama koji/e žele predstaviti svoje radove, osobito ako se radi o počecima serijala. 

Uredništvo časopisa čine Jurica Starešinčić i Goran Duplančić, a uz njih dvojicu autorstvo stripova objavljenih u prvom broju potpisuju i Darko Macan, te Ivan Marušić.

Misija časopisa je, navodi Starešinčić, da generira nove stripove koje njihovi sjajni autori/ce možda ne bi ni stvorili da ih postojanje ovog internetskog časopisa nije motiviralo, odnosno da te stripove na bilo koji mogući način učini dostupnima što je moguće većem broju čitatelja/ica. Vizija MojStrip.com časopisa je pak zdrava domaća scena koju čine stripovi kvalitetnih domaćih autora/ica koji su napisani i nacrtani za domaću publiku koja te iste stripove čita i voli. 

Budućim suradnicima/ama, uredništvo je zadalo jasne kriterije, a osim što im se mora svidjeti, strip serijal mora imati i unaprijed nacrtanih 30 epizoda.

„Imamo određenu estetiku koju želimo promovirati – stripove koji se ne uklapaju posve u neki žanr, koji nisu mainstream karaktera ili nacrtani previše komercijalno. Želimo da ti stripovi budu barem malo izvan glavnih tržišnih tokova. Pored toga, mi volimo narativni strip, crtane romane koji se lako čitaju“, pojašnjava Starešinčić. [V.S.] Novilist


Povezano