Objavljeno

Mladi na tržištu rada ili ‘nešto je trulo u državi Hrvatskoj’

Mladi nekad i sad naziv je četvrtog kvartalnog tematskog osvrta o položaju mladih u dobi od 15 do 29 godina na tržištu rada, a istraživanje je provela Mreža mladih Hrvatske. Ovaj, ujedno i posljednji izvještaj ove godine posvećen je karakteristikama mladih u Republici Hrvatskoj koje se sagledavaju kroz razliku između 2007. i 2015. godine pritom se fokusirajući na NEET mlade, odnosno na one koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja, ali nisu niti zaposleni.

Činjenica da mladi masovno odlaze iz Hrvatske nikoga više ne čudi, a ovo bi istraživanje moglo dati konkretne odgovore na pitanje zašto je to tako. Prije svega nužno je promotriti na koji se način stratificira populacija mladih u RH.

Naime, 2015. godine u Hrvatskoj najveći je broj mladih osoba (44,3%) bio uključen u odgojno-obrazovni sustav, 32,1% je bilo zaposleno, 3,4% zaposleno i osposobljavalo se na radnom mjestu, a 20,1% mladih bilo je NEET statusu. Kada se te podatke usporedi s onima iz 2007, prije svega je primjetan porast broja mladih u odgojno-obrazovnom sustavu za 3%, no isto tako je važno primijetiti smanjenje broja zaposlenih te povećanje broja mladih koji nisu zaposleni, nisu u obrazovnom sustavu te nisu na osposobljavanju (NEET mladi).

Ono što ove podatke čini uistinu poražavajućima je promatranje stanja u populaciji mladih u Hrvatskoj. Naime, u periodu od 2007. do 2015. godine, RH je izgubila 135,827 mladih osoba. Ako se uzme u obzir da se broj mladih smanjio za 15,3% u osam godina, činjenica da je u međuvremenu broj zaposlenih opao za gotovo 9%, a broj osoba u NEET statusu se povećao za 5,6% djeluje veoma obeshrabrujuće.

Zaključno, u odnosu na manju populaciju mladih, može se primijetiti kako udio onih koji se nalaze u odgojno-obrazovnom sustavu zapravo opada, dok je broj nezaposlenih porastao za nevjerojatnih 33,7%, a osoba u NEET statusu ima 17,8% više. Hrvatska je izgubila jedan cijeli grad veličine Rijeke, odnosno 135,827 mladih osoba te 121,832 radna mjesta. Nimalo ohrabrujuće brojke za mlade u Hrvatskoj koji planiraju kročiti na tržište rada. [T.S.]


Povezano