Objavljeno

Milijarda ustaje diljem Hrvatske

Hrvatska se po deseti put uključila u svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (One Billion Rising).

Svakodnevno živimo posljedice djelovanja patrijarhata, kapitalizma i nacionalizma/rasizma, prijetnji ratovima, pljački prirodnih resursa, siromaštvu. Svjedočimo porastu nasilja i borbi za moć koja se vodi nad ženskim tijelima i tijelom Zemlje. Hrvatska nije iznimka. Zavladala je pandemija nasilja nad ženama. Još je jedno ubojstvo žene tek na trenutak uznemirilo javnost, a prekjučer se dogodilo novo na Korčuli. Hoće li se ubojstva žena konačno nazvati femicidom? Pronaći učinkovito cjepivo kako žene ne bi svakih petnaest minuta pretrpjele neki oblik nasilja?

U trenutku dok čitate ovaj tekst još će jedna žena pretrpjeti nasilje.

Hoćemo li čuti od Vlade i ministara, budući da plaže i vode nisu naše,  a šume ionako prekomjerno raskrčili, a zemljišta rasprodali – što još nije naše? Stoga je ovogodišnji One Billion Rising posvećen borbi protiv nasilja koje uništava i žene i naš planet.

U posljednjih 10 godina brojne su osobe iz našeg javnog života podržale kampanju – umjetnice/i, političarke/i, novinarke/i, sportaši. No, kampanja ne bi bila uspješna bez sudjelovanja brojnih aktivistica, iz različitih ženskih i sindikalnih organizacija, škola i institucija. I žena koje su i same preživjele nasilje!

U razdoblju od 14. veljače do 8. marta, a zatim do 22. travnja – Dana planeta Zemlje ponovo ćemo pokazati otpor, našu povezanost sa zajednicom i prirodom, našu kreativnost, naša tijela u protestu, bijesu, pokretu i plesu, drugarstvu i ljubavi.

Na zagrebačkom obilježavanju u nedjelju, 13. veljače bile su prisutne mnoge osobe iz javnoga života kao što su Sanja Iveković, Remi, Jelena Veljača, Sanja Sarnavka, Mile i Ivana Kekin, Sandra Benčić i Marina Orsag, a točno u 12.15 sati izveden je performans Petnaest u kojem su sudjelovale Bojana Guberac, Nina Popović, Igor Pavlica i drugi, te je održan nastup ples plesnog ansambla Masadancecompany: Ines Borić, Lara Frgačić, Iva Hlapčić, Ana Kljujev i Alexandra Madsen.

O borbi protiv nasilja nad ženama govorila je Rada Borić, regionalna koordinatorica Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Razglednice poznate umjetnice Sanje Iveković posvećene borbi protiv nasilja nad ženama, dio projekta „Ženska kuća/1998.-2002.“, podijelile su se prisutnima, a na balkonu Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke na Dolcu postavljen je transparent “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” koji će ostati do 8. marta kao podsjetnik da nasilje mora prestati.

Danijela Stanojević, redateljica i dugogodišnja aktivistkinja One Billion Rising snimila je kratke video poruke, a povodom desete obljetnice pokreta u pripremi je njezin kratki dokumentarni film.

Video poruke možete pogledati na stranici One Billion Rising Croatia.

Foto: PaRiter / Facebook

U sklopu akcije Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, riječke udruge SOS Rijeka i PaRiter pozivaju vas da se pridružite ovogodišnjem obilježavanju kroz izložbu „Umjetnički otpor nasilju“ koje će se održati ONLINE. Svoje radove na temu umjetničkog otpora nasilju (ilustracija, slika, tekst, pjesma) im pošaljite ili objavite na svojim društvenim mrežama uz hashtagove #OBR2022 i #OBRRijeka  

U globalnu kampanju uključio se i Osijek, i to plesom na Trgu Vatroslava Lisinskog gdje su nastupili Plesni studio Shine, učenice iz Doma Trgovačke škole, članovi Dječjeg gradskog vijeća Društva Naša djeca i plesači/ce iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Kampanja je obilježena i u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Učenici/e su za ovu prigodu priredili plesnu koreografiju koju su uvježbali s nastavnicima i stručnim suradnicima i otplesali u vinkovačkoj pješačkoj zoni, ispred Gimnazije.


Povezano