Objavljeno

Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo – seksi i nakon 60 godina

Na dan 29. studenoga 1952. godine nekolicina žena krenulo je stvarati drugačiji svijet. Te žene, zastupnice osam organizacija za planirano roditeljstvo iz Nizozemske, Hong Konga, Indije, Singapura, Zapadne Njemačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, vjerovale su da je osnaživanje žena za kontrolom nad vlastitim tijelom esencijalno za stvaranje zdrave obitelji i održivih zajednica. Od ove smione vizije, rođena je Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo.

Početak nikako nije bilo lak. Margaret Sanger, koja je osnovala pokret kontrole rađanja u SAD-u, bila je zatvorena radi uvjerenja da svaka žena ima pravo odlučiti kada i hoće li imati djecu.

Ipak, Sanger i njezine saveznice ustrajale su u svom cilju, a danas je IPPF (International Planned Parenthood Federation) najveća organizacija za planirano roditeljstvo u svijetu. Surađuje sa 152 lokalne organizacije u 172 zemlje kako bi osigurale kvalitetne seksualne i reproduktivne usluge u zdravstvu.

Prošle je godine, IPPF pružio gotovo 90 milijuna zdravstvenih posjeta diljem svijeta te pridonio mijenjanju 116 politika i zakonodavnih izmjena u korist ili obranu seksualnih i reproduktivnih prava.

Unatoč uspjehu IPPF-a, bitka za tjelesnu autonomiju i ljudska prava i dalje se vodi. Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) procjenjuje da 222 milijuna žena fertilne dobi u zemljama u razvoju posjeduje potrebu za kontracepcijom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciju, 95 posto pobačaja u Latinskoj Americi i polovica pobačaja u cijelom svijetu, učinjeni su u nesigurnim uvjetima.

Ove zapanjujuće statistike odražavaju stvarnost milijuna ranjivih žena širom svijeta. Također, to odražava i trajnu potrebu za zastupanjem seksualnih i reproduktivnih prava u međunarodnim zajednicama.

“U ovom trenutku globalne neizvjesnosti, nema značajnijeg ulaganja nego u planiranje obitelji. Samo kada su ljudi zdravi i osnaženi mogu pridonijeti izgradnji jake i kvalitetne zajednice” smatra ravnateljica IPPF-a, Tewodros Melesse. [A.L.] MsMagazine…


Povezano